Kender du reglerne? Unge på løbehjul kan koste forældrene dyrt

Det kan blive rigtigt dyrt, hvis unge mennesker forvolder skader, når de kører på elektriske løbehjul.

Det kan blive dyrt både for barn og forældre, hvis der sker ulykker på de elektriske løbehjul. (Arkivfoto) Foto: Susan Vera - Ritzau & Scanpix

Debatten om de elektriske løbehjul er på næsten lige så manges læber, som antal gader og stræder, hvor selve løbehjulene ligger og flyder.

Læs også Politikere vil søge inspiration fra Aarhus i sag om udskældte el-løbehjul

Løbehjulene er blevet fast inventar i øjenkrogene i København, efter en forsøgsordning trådte i kraft i januar måned, der tillod brugen af elektroniske løbehjul. Sjove og praktiske, som de er, er de blevet umådeligt populære ikke mindst blandt yngre mennesker.

Her er reglerne for brug af elektriske løbehjul

 • Elektriske løbehjul, der er tilladt i trafikken, må højst kunne køre 20 km/t med motorkraft alene. Løbehjul, der kan køre hurtigere end 20 km/t, er ikke tilladt i trafikken.
 • Der må ikke være noget sæde på løbehjulet.
 • Løbehjulet skal være CE-mærket. Det må højst veje 25 kg., være max 2 meter langt og 70 centimer bredt.
 • Du skal køre med lys på hele døgnet. Du skal have en hvid eller gul lygte foran og en rød lygte bagpå. Lygterne skal sidde på løbehjulet og være tydeligt synligt på mindst 300 meters afstand.
 • Løbehjulet skal være forsynet med en rød refleks bagpå, en hvid refleks foran og gule eller hvide reflekser på hver side.
 • Du skal følge cykelreglerne, og du skal køre på cykelstien, hvor der er cykelsti.
 • Du skal være fyldt 15 år.
 • Du må ikke have passager med med løbehjulet.
 • Børn under 15 år må kun køre på elektrisk løbehjul i trafikken, hvis barnet er sammen med en voksen på 18 år eller derover, som har kontrol over barnets kørsel. På lege- og opholdsområder er der dog ikke krav om, at børn, der kører på elektrisk løbehjul, skal være sammen med en voksen.
 • Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for ulovlige stoffer.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Se mere

Der går ikke langt mellem at meget unge mennesker spottes på dem, nogle gange ovenikøbet med både to og tre personer på et enkelt.

Men her er der særlig grund til at være opmærksom, for hvis det går galt, så kan det udover fysiske skader potentielt have store økonomiske konsekvenser – både for barnet, men også for forældrene.

Regler for forsikring

Hvis du kører på et privatejet, elektrisk løbehjul

Tjek med dit forsikringsselskab om/hvordan du er dækket i tilfælde af, at du bliver impliceret i en ulykke, hvor du forvolder skade på andre. Det er forskelligt fra selskab til selskab, om du er dækket af din nuværende forsikring, eller du skal tegne en særskilt tillægsforsikring for at være dækket.

 

Hvis du kører på et lejet, elektrisk løbehjul

Kører du på et lejet elektrisk løbehjul, er det udlejerens ansvar, at der er tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring, der dækker eventuelle skader, som du forvolder. Det er vigtigt, at du sikrer dig, at udlejeren har tegnet denne forsikring, inden du kører. Det bør fremgå af app'en, som du lejer løbehjulet med eller af firmaets hjemmeside.

Når du kører på et lejet løbehjul, skal du kunne fremvise bevis for, at ansvarsforsikringen er tegnet. Dette gælder også for turister.
​​​​

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Se mere

- I ekstreme tilfælde så vil der kunne tales om millionerstatninger, og det er uanset, om der er tale om ens eget elektriske løbehjul, eller et man har lejet. Hvis man bryder gældende regler på området, eksempelvis ved at benytte dem som mindreårig eller køre flere på samme løbehjul, og det går galt, så kan man stå i en situation, hvor forsikringsselskaberne vil gøre regress, og man kan blive gjort erstatningspligtig. Det er dog ikke sikkert, at selskaberne vil gøre regress mod børn, da de ofte ikke har mulighed for at betale, siger Ole Vidstrup fra Forsikringsoplysningen til TV 2 Lorry.

Læs også Cykeludlejere til kamp mod el-løbehjul og herreløse udlejningscykler

Mindreårige slipper ikke

Men bare fordi der er tale om mindreårige – uanset om de er over eller under 15 år gamle – så er de erstatningspligtige. Faktisk kan børn helt ned til fireårs alderen gøres erstatningspligtige.

Fem gode råd

 1. Grundigt tjekker, at det løbehjul, du vil køre på, opfylder reglerne for at være lovligt i trafikken.
 2. Altid kører med cykelhjelm.
 3. Øver dig i at beherske løbehjulet på et sted med ingen eller lidt trafik, før du kører ud i trafikken. Du skal kunne køre stabilt, bremse hurtigt og sikkert, orientere dig og give tegn uden at miste balancen. Også hvis der sker noget uventet eller der er et hul i vejen.
 4. Tager hensyn til andre trafikanter og er opmærksom på, at de kan have meget svært ved at bedømme din fart, fordi du på afstand kan ligne en fodgænger. Du kan også være svær at høre, hvis du kommer bagfra, så vær meget påpasselig, når du overhaler andre.
 5. Ikke lader børn under 15 år køre på elektrisk løbehjul i trafikken, heller ikke på lege- og opholdsområder. Børn kan have meget svært ved at kontrollere hastigheden og holde balancen mv. med så høj hastighed, så risikoen for, at de kommer til skade er høj.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Ifølge lov om hæftelse for børns erstatningsansvar så hæfter forældre for børns skadegørende handlinger op til 7.500 kroner pr. skade. Det vil sige, at såfremt ens barn er til skyld for en skade, hvor der ikke er tale om hændeligt uheld, så skal forældrene betale en eventuel erstatning op til 7.500 kroner – alt der over hæfter barnet selv for.

Politikerne i København har endnu ikke fundet en løsning på, hvordan de fremadrettet vil håndtere de forskellige problematikker, der er kommet i forbindelse med løbehjulenes indtog i gaderne, men ind til nu har de besluttet, at udbyderne har til på fredag til at få styr på deres løbehjul, der ikke må stå på offentlige fortove, ellers vil de blive fjernet. Yderligere 13 firmaer har vist interesse for at udleje både elektriske løbehjul og cykler i hovedstaden.

Læs også København klar med påbud: Slut med el-løbehjul på hvert gadehjørne

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik