Kedelig rekord: Flest bliver skilt i København

Kærligheden har trange kår i København. Stort set hvert år er hovedstaden det sted i Danmark, hvor flest ægtefæller går fra hinanden.

Foto: Rune Evensen, Ritzau Scanpix

København har godt 600.000 indbyggere, hvoraf næsten hver fjerde er gift. I 2016 valgte 3.000 københavnere at lade sig skille, og dermed er København - igen - byen med flest skilsmisser. Det skriver Berlingske. 

Et år var det Læsø

Sidste år blev der ifølge Danmarks Statistik i gennemsnit foretaget 16 skilsmisser pr. 1.000 gifte indbyggere på landsplan. I København er tallet noget større - nemlig 21.

København har faktisk ligget helt i top hvert år, siden man begyndte at opgøre skilsmisser på byplan for ni år siden - lige på nær i 2012, hvor der blev foretaget usædvanligt mange skilsmisser på Læsø. Det år var København byen, hvor næstflest ægteskaber blev opløst.

Byens tilbud kan være årsag

Kultursociolog Emilia van Hauen mener, at forklaringen på Københavns mange skilsmisser skal findes i storbyens bevægelse. Det forholdsvist smalle geografiske område bevæger sig hele tiden i nye retninger på grund af kunst, kultur, uddannelse og økonomi. Det kan have en indflydelse på ægteskabet.

- Københavnere bliver i langt højere grad end mennesker i mindre byer påvirket af stimuli udefra. I storbyen er der alverdens uddannelser, jobmuligheder, kulturtilbud og mennesker, som gør det nemmere at få en ny interesse, der kan anfægte ægteskabet, fortæller Emilia van Hauen til Berlingske.

First movers bor i storbyer

Derudover er hovedstadens indbyggere typisk mere åbne over for udvikling og inspiration end gennemsnittet.

- Jeg tror ikke, at storbymennesker elsker sjældnere end andre. De elsker heller ikke mindre dybt eller er mindre trofaste. Men de påvirkes af Københavns bevægelighed, og der er ingen tvivl om, at der bor flere first movers i storbyer generelt og dermed flere, som eksperimenterer med livsformer og familieformer, siger Emilie van Hauen til Berlingske.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik