Kæmpe-bøder kan være på vej: Uber-chaufførers skæbner afgøres

Mindst 1.000 tidligere Uber-chauffører får i næste uge afklaret, om de står overfor en straffesag og en bøde for ulovlig taxikørsel.

Foto: Morten Nymand, Scanpix

I august 2017 dømte byretten i København de fire Uber-chauffører til at betale samlet 696.500 kroner i bøde for 7.717 ture via den omstridte kørselstjeneste, der lukkede i Danmark i april 2017. 

Bøderne til de fire chauffører var på henholdsvis 40.000, 60.000, 110.000 og 486.500 kroner. Alle fire chauffører ankede dommen til landsretten, og det er de sager, der afgør, hvad anklagemyndigheden vil foretage sig videre frem. Det skriver Fagbladet 3F.

Jeg kan ikke sige noget om bødestørrelser, før landsretten har afsagt dom, som vi afventer i spænding.

Vibeke Thorkil-Jensen , Advokaturchef, Københavns Politi

- Afhængig af hvad dommene i de fire sager lyder på, er vi klar til at vurdere, om hver enkelt af mindst 1.000 andre sager mod Uber-chauffører kan blive til straffesager, siger advokaturchef i Københavns Politi, Vibeke Thorkil-Jensen og fortsætter:

- En eventuel straffesag mod selskabet bag Uber afhænger også af landsrettens dom, siger hun til Fagbladet 3F uden at ville uddybe .

Sagen mod de fire dømte Uber-chauffører bygger på oplysninger, som anklagemyndigheden har fået fra Skat om Uber-kørsler i 2015.

Læs også Far åbnede døren til datters værelse: Så ringede han til politiet

Sagen bygget på hollandske skatteoplysninger

Straffesagerne i byretten mod de fire chauffører blev kørt for at se, om oplysningerne fra Holland var tilstrækkeligt bevismateriale til at dømme chaufførerne. Sagerne mod de mindst 1.000 andre Uber-chauffører vil også bygge på de hollandske skatteoplysninger.

Politiet havde i december 2017 allerede afsluttet 150 mindre politisager mod Uber-chauffører, som politiet havde taget for ulovlig taxikørsel.

- Vi har afgjort rigtig mange sager med et bødeforlæg. Det drejer sig typisk om en enkelt Uber-kørsel eller to, hvor politiet har fanget Uber-chauffører på fersk gerning. De sager er endt med bøder på 3.000-6.000 kroner, siger Vibeke Thorkil-Jensen til Fagbladet 3F.

Afhængig af hvad dommene i de fire sager lyder på, er vi klar til at vurdere, om hver enkelt af mindst 1.000 andre sager mod Uber-chauffører kan blive til straffesager.

Vibeke Thorkil-Jens, Advokaturchef, Københavns Politi

Om de 1.000 tidligere Uber-chauffører i givet fald også kan forvente gigantbøder, vil Vibeke Thorkil-Jensen ikke spå om.

- Jeg kan ikke sige noget om bødestørrelser, før landsretten har afsagt dom, som vi afventer i spænding, siger hun.

Det gør de fire Uber-chaufførers forsvarsadvokat Eddie Omar Rosenberg Khajawa, advokatfirmaet Homann, København, også.

- Vi er uenige i både skyldsspørgsmål og bødestørrelser. Min påstand vil være frifindelse, og hvis ikke retten følger den påstand, vil vi bede om en nedsættelse af de meget høje bøder, siger Eddie Omar Rosenberg Khajawa til Fagbladet 3F. 

Læs også SKAT jagter de danske Uber-chauffører igen

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik