Kabell til Jensen: 10 mio. til havnetunnel er ikke klimavenligt

Københavns overborgmester, Frank Jensen, har givet tilsagn om medfinansiering af forundersøgelser til havnetunnelen. Det møder skarp kritik fra Teknik- og Miljøborgmesteren.

10 millioner. Så mange penge har overborgmester Frank Jensen (Soc.dem.) accepteret, at Københavns Kommune skal kaste efter forundersøgelser af den længe ventede havnetunnel.

Havnetunnelen skal, hvis den bliver vedtaget og opført, strække sig fra Gentofte til Amagerfælled med til- og frakørselsmuligheder i Nordhavn, Refshaleøen og Kløvermarken undervejs.

Ifølge en korrespondance mellem Trafik- og Bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) og Københavns Overborgmester Frank Jensen (Soc.dem.) fra Københavns kommunes Økonomiforvaltning, stiller ministeren en forespørgsel på medfinansiering af de forundersøgelser, som endeligt skal føre til havnetunnelen.

Af korrespondancen fremgår det, at forundersøgelsen i alt vil koste mellem 25 og 30 millioner kroner - et beløb, som Københavns Kommune skal mønstre en tredjedel af, altså op mod 10 millioner kroner.

Den forespørgsel har Frank Jensen i første omgang imødekommet, men ikke alle i Københavns Borgerrepræsentation imødekommer den beslutning.

Københavns Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (Enhedsl.) retter nu skarp kritik mod overborgmesterens beslutning om et samarbejde med regeringen om havnetunnelen.

- Transportminister Hans Christian Schmidt har med hård hånd skæret den statslige støtte til letbaneprojekter og supercykelstier i hele hovedstadsregionen. Alligevel lover overborgmester Frank Jensen nu staten penge til forundersøgelsen af en havnetunnel, der samlet set vil betyde mere biltrafik i København og dermed underminere kommunens arbejde med at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. Det virker desværre til, at havnetunnelen er blevet et prestigeprojekt, som overborgmesteren er parat til at gennemføre for enhver pris, siger Morten Kabell.

Kabell og Jensen skrev så sent som som sommeren 2014 en fælles kronik til Berlingske, der italesatte deres fælles behov for at bruge 10 milliarder kroner til at sikre grøn og effektiv trafik i København.

I kronikken påpeger politikerne at "væksten i biltrafikken bør begrænses mest muligt", ligesom at kommunen vil være en CO2-neutral hovedstad ved udgangen af 2025.

Jakob Næsager (Kons.) fra Københavns Borgerrepræsentation ser på tilsagnet med glæde, og mener, at forundersøgelsen er et skridt i den rigtige retning.

- Det giver mindre trængsel i byens gader at lede trafikken uden om (hovedstaden, red.), og det giver renere luft. Vi konservative håber, at vi med dette tilsagn nu kan få gang i en havnetunnel. Det vil være rettidig omhu at få den bygget nu og ikke bare lade stå til og lade trafikproblemerne blive værre. Det skylder vi fremtidige generationer, skriver politikeren i en mail til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

20200924-161621-5-1920x1279we

Bro-formand kritiserer borgmesters ønske om afskaffelse af brobetaling

Køge Bugt Motorvejen i Greve, trafik

Greve-borgere vil også have del i støjpulje: "Vi kan ikke holde larmen ud"

Bispeengbuen

playNedgravning af Bispeengbuen kastes ind i forhandlinger om trafikaftale

20120219-170141-5-1920x1280we

Borger ønsker S-tog til Fredensborg - nu lytter politikerne

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere