Jurister om hjemløselovgivning: Forhastet, uklar og en umulig opgave

Regeringen har forsøgt at komme romalejre til livs med zoneforbud - men det er en opgave, som lovgivningen har svært ved at løse, påpeger jurister.

Fra venstre: Jurist hos Gadejuristen, Maja Løvbjerg Hansen, hjemløse André Christiansen og formand for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist. Foto: TV 2 Lorry

En sælger af Hus Forbi-bladet blev natten til tirsdag udvist tre måneder af Københavns Kommune.

André Christiansen fik et såkaldt zoneforbud, som et flertal i Folketinget har lovgivet om for at stoppe utryghedsskabende udenlandske tilrejsende, som slår lejr. 

Det nyeste zoneforbud har tilsyneladende overrasket formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup. Det var ikke meningen med loven:

Sådan som reglerne blev udformet, så var det altså noget, der kunne ramme danske hjemløse også.

Bjørn Elmquist, formand for Retspolitisk Forening.

- Den retter sig jo ikke mod danske hjemløse, som hele tiden har været her. Og som vi skal hjælpe, så godt vi kan. Nu vil jeg bede justitsministeren om at kigge på, om man har  fulgt loven i det her tilfælde. Og hvis man har fulgt loven, så er det noget i loven, vi måske skal have kigget lidt nærmere på, sagde han torsdag til TV 2 Lorry. 

Læs også Hjemløs blev udvist fra København: Nu vil DF se på hjemløseloven igen

Retspolitisk Forening: En næsten umulig lovgivningsopgave

Knapt så overraskede over sagen er to jurister, som TV 2 Lorry har talt med fredag:

- Jeg mener, at det har været klart hele tiden, at den her lov ganske vist i sit udgangspunkt og i de politiske ønsker var meget målrettet og spids. Men sådan som reglerne blev udformet, så var det altså noget, der kunne ramme danske hjemløse også, siger Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening. 

Artiklen fortsætter efter videon...

03:24

Jurister retter kritik af zoneforbuddet: Forhastet, uklar og en umulig opgave at løfte.

Luk video

Foreningen forholder sig med egne ord aktivt, kritisk og konstruktivt til den retspolitiske udvikling. Formanden fortsætter:

- Hvis man havde skrevet loven på en anden måde, så havde man risikeret at diskriminere mod romaer, og det må man ikke. Så det har fra starten af været en næsten umulig lovgivningsopgave at kaste sig ud i. 

UTRYGHEDSSKABENDE LEJRE

Den 1. april sidste år fik politiet udvidede beføjelser til at slå ned på hjemløselejre i det offentlige rum. Ordensbekendtgørelsen blev ændret, hvilket betød at hjemløse i lejre, der blev vurderet til at være utryghedsskabende kunne straffes med  bøde.

 

Kort efter blev der indført mulighed for, at politiet kunne udstede et zoneforbud på 400 eller 800 meter sammen med bøden.

 

Den 1. juli 2018 blev zoneforbuddet ændret, så det nu kan udstedes til en hjemløs, så vedkomne ikke må opholde sig i en hel kommune. Hjemløse bliver herefter bortvist fra den kommune, hvor de har sovet i en lejr.

 

Kilde: Retsinformation

Gadejuristen: Forhastet og uklar i sit formål 

Selve lovgivningen om utryghedsskabende lejre og zoneforbud blev hastet igennem, mener Gadejuristen, som yder retshjælp til udsatte.

- Det skulle gå meget, meget hurtigt. Folketinget havde meget travlt. Og vi advarede i den forbindelse om, at det ville gå galt, hvis man gjorde det for hurtigt, og vi ville ende i den her situation, som nu også er sket, siger jurist Maja Løvbjerg Hansen. 

- Det vi bad om, da lovforslaget blev stillet, det var, at vi fik en reel diskussion om, hvad formålet var. For det var meget forskelligt, hvad der blev diskuteret i pressen, hvad der blev diskuteret politisk og hvad der stod i lovforslaget, siger hun. 

TV 2 Lorry har hele fredagen forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen, Konservative - men det har ikke været muligt. 

02:47

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?

Luk video

Læs også Pape vil have romaer ud af København: "Nu strammer vi skruen"

Læs også Hus Forbi-sælger udvist af København i tre måneder

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik