En sælger af Hus Forbi-bladet blev natten til tirsdag udvist tre måneder af Københavns Kommune.
André Christiansen fik et såkaldt zoneforbud, som et flertal i Folketinget har lovgivet om for at stoppe utryghedsskabende udenlandske tilrejsende, som slår lejr.
Det nyeste zoneforbud har tilsyneladende overrasket formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup. Det var ikke meningen med loven:
Sådan som reglerne blev udformet, så var det altså noget, der kunne ramme danske hjemløse også.
- Den retter sig jo ikke mod danske hjemløse, som hele tiden har været her. Og som vi skal hjælpe, så godt vi kan. Nu vil jeg bede justitsministeren om at kigge på, om man har fulgt loven i det her tilfælde. Og hvis man har fulgt loven, så er det noget i loven, vi måske skal have kigget lidt nærmere på, sagde han torsdag til TV 2 Lorry.
Retspolitisk Forening: En næsten umulig lovgivningsopgave
Knapt så overraskede over sagen er to jurister, som TV 2 Lorry har talt med fredag:
- Jeg mener, at det har været klart hele tiden, at den her lov ganske vist i sit udgangspunkt og i de politiske ønsker var meget målrettet og spids. Men sådan som reglerne blev udformet, så var det altså noget, der kunne ramme danske hjemløse også, siger Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening.
Artiklen fortsætter efter videon...
Foreningen forholder sig med egne ord aktivt, kritisk og konstruktivt til den retspolitiske udvikling. Formanden fortsætter:
- Hvis man havde skrevet loven på en anden måde, så havde man risikeret at diskriminere mod romaer, og det må man ikke. Så det har fra starten af været en næsten umulig lovgivningsopgave at kaste sig ud i.
UTRYGHEDSSKABENDE LEJRE
Gadejuristen: Forhastet og uklar i sit formål
Selve lovgivningen om utryghedsskabende lejre og zoneforbud blev hastet igennem, mener Gadejuristen, som yder retshjælp til udsatte.
- Det skulle gå meget, meget hurtigt. Folketinget havde meget travlt. Og vi advarede i den forbindelse om, at det ville gå galt, hvis man gjorde det for hurtigt, og vi ville ende i den her situation, som nu også er sket, siger jurist Maja Løvbjerg Hansen.
- Det vi bad om, da lovforslaget blev stillet, det var, at vi fik en reel diskussion om, hvad formålet var. For det var meget forskelligt, hvad der blev diskuteret i pressen, hvad der blev diskuteret politisk og hvad der stod i lovforslaget, siger hun.
TV 2 Lorry har hele fredagen forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen, Konservative - men det har ikke været muligt.