Jubel på universitet: Flere kvinder vil arbejde med IT

Interessen for it-uddannelser er stigende blandt unge kvinder.

På blot to år er andelen af kvinder blandt de optagne på IT-Universitetets bacheloruddannelser steget fra 25 til 34 procent.

Det oplyser IT-universitetet i København. 

To uddannelser oplever særligt en fremgang af kvindelige studerende: Data Science, hvor 30 procent af de kommende studerende er kvinder, en stigning på seks procentpoint, og Global Business Informatics, som optager 46 procent kvinder, en stigning på hele 15 procentpoint i forhold til sidste år. 

Mads Tofte, rektor på IT-Universitetet, glæder sig over udviklingen, som han tilskriver ITU’s indsats for at tiltrække flere kvindelige ansøgere.

- Det nytter ikke noget, at kvinder bliver reduceret til udelukkende at være brugere af teknologien. Derfor har vi gennem de seneste år lanceret en række initiativer som it-camps og coding-caféer målrettet unge kvinder. De initiativer har vist sig at være særdeles effektive, siger han i en pressemeddelelse. 

Kvinder vil give bedre produkter

I januar 2018 lancerede man en ny million-kampagne, der skulle få flere kvinder til at vælge IT-universitetet. 

Villum Fonden har blandt andet doneret 2,8 millioner kroner til det treårige projekt, som består af camps med kvindelige rollemodeller og tech-karriereredage møntet på elever i gymnasiet. 

Selvom kvinder er overrepræsenterede på videregående uddannelser, så er kun omkring 24 procent af alle ansatte i den danske it-branche nemlig kvinder. 

Det er et problem, mener man i interesseorganisationen IT-Branchen. 

- Det er et problem, fordi vi i it-branchen akut mangler arbejdskraft. Det er sådan, at hver tredje af vores medlemsvirksomheder helt må opgive at besætte stillinger, har direktør for politik og kommunikation, Mette Lundberg, tidligere udtalt til teknoligipodcasten Techtopia. 

Hun påpegede, at flere kvinder vil kunne forbedre arbejdsmiljøet og skabe bedre produkter. 

Flere unge har set lyset

Overordnet set er interessen for it-uddannelserne stigende. 

11 procent flere søgte ind i år på en af ITU’s fire bacheloruddannelser, der spænder fra tekniske fag som Softwareudvikling og Data Science til uddannelser, der kombinerer it med design og forretning.

Mads Tofte finder det positivt, at de unge i stigende grad søger mod it-fagene:

- Det er meget positivt, at de unge har fået øjnene op for de gode muligheder, en it-uddannelse giver. Jeg hæfter mig særligt ved, at vi i år har fået hele 185 førsteprioritetsansøgninger til Data Science, hvor vi sidste år havde 138. Hver eneste gang vi taler med arbejdsgiverne, fortæller de om et desperat behov for flere it-specialister, siger Mads Tofte.

Ifølge regeringens prognose vil Danmark mangle 19.000 it-specialister i 2030.

790 ansøgere havde i år ITU som førsteprioritet – heraf bliver 382 tilbudt optagelse. På alle fire bacheloruddannelser bliver cirka hver anden førsteprioritetsansøger optaget.

TV 2 Lorry besøgte i januar 2018 IT-universitetet:

Danske virksomheder hungrer efter arbejdskraft med IT-evner. Det oplever de blandt andet på Københavns IT-universitet.