Jubel på museum: Sjældent fund af søhest i Danmark

En søhest fundet i dansk farvand blev fredag indleveret på Zoologisk Museum i København. Det er første gang i museets historie.

Der er dage, der bare er noget helt særligt.

For medarbejderne på Zoologisk Museum i København var fredag netop sådan en dag. For første gang nogensinde fik de indleveret en søhest fundet i dansk farvand. 

- Det er vi helt utrolig begejstrede for. Det er faktisk aldrig sket før i de mange hundrede år, det her museum har eksisteret. Det er den første danske søhest, vi får ind til det her museum, siger Peter Rask Møller, kurator, Fiskesamlingen, Zoologisk Museum.

Det er ikke første gang, der er fundet søheste herhjemme. I 1951 og 1965 blev der fanget søheste i Svendborgsund, men de havnede på zoologisk museum i Svendborg. Så på Zoologisk Museum i København har de manglet netop en dansk søhest i samlingen. 

- Det er virkelig et scoop det her. For vi har været i gang i 10 år med at kortlægge de danske fisk, og vi har ikke kunnet finde en søhest, siger Peter Rask Møller. 

Fundet med UV-lys

Søhesten blev fundet ved Kalundborg. Her var David Steffen Døpke Jensen ude for at lede efter rav i mørket. Han havde en UV-lampe med, og pludselig fangede lyset noget uventet. 

- Der er flere ting, der skinner op der i mørket, blandt andet vættelys, søpindsvin, forsteninger, krabbekløer. Og så var der noget, der lyste i tangen, og det var en søhest. Sådan en har jeg aldrig set før, fortæller David Steffen Døpke Jensen.

Han har været undervandsjæger i mange år, og han postede billedet af sit fund på en Facebookside for undervandsjægere. Dagen efter blev han kontaktet af en begejstret medarbejder fra Zoologisk Museum. 

De tilbød at sende en bil til Kalundborg for at hente den, men da David Steffen Døpke Jensen havde en aftale i København fredag, tilbød han at komme ind forbi med det sjældne fund. 

Måske kommet med skib

Søheste er sjældne i dansk farvand, fordi her er for koldt. Peter Rask Møller mener, at søhesten kan være kommet hertil i ballastvand med et stort skib. En anden mulighed er, at den er kommet hertil med havstrømme sydfra og ind i vores farvand.

- Den har sikkert svømmet fornøjeligt rundt i Kalundborg Fjord hele sommeren, men så her da det begyndte at blive lidt koldere, så har den nok ikke haft det helt så godt, den har måske være lidt svækket, og når der så kommer noget stormvejr, som smider tang og sådan noget op på stranden, så er den nok røget med, siger Peter Rask Møller, kurator, Zoologisk Museum.

Han forklarer, at søhesten er fredet i Danmark, så det er kun et dødt eksemplar, man må tage med sig. Men hvis andre har fundet en søhest herhjemme, vil museet meget gerne se billeder eller lignende. 

Nu skal søhesten undersøges nærmere - både med røntgen og DNA-prøver. Første bud er, at der er tale om en kortsnudet søhest.

- Det er så spændende det her, så det vil jeg kaste mig over allerede i eftermiddag, siger kurator Peter Rask Møller. 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik