Journalist tiltalt for at bringe fortrolige oplysninger om terrorist

En journalist er tiltalt for at viderebringe fortrolige oplysninger om Omar el-Husseins familie. Oplysningerne fik han fra en københavnsk politiker.

En journalist fra avisen B.T. er blevet tiltalt for at bringe fortrolige oplysninger om Omar el-Husseins familie, som han modtog fra DF-politikeren Finn Rudaizky.

Anklagemyndigheden kræver journalisten straffet med en bøde.

Sagen drejer sig om artikler tilbage fra april 2015, altså to måneder efter at Omar el-Hussein angreb kulturhuset Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade.

Anklagemyndigheden har rejst tiltale efter straffelovens paragraf 152 d, stk. 2 om videregivelse af enkeltpersoners rent private forhold.

En journalist fra avisen Berlingske har også været sigtet i sagen, men han bliver ikke tiltalt, oplyser senioranklager Søren Harbo.

- Generelt kan jeg sige, at vi har skelnet mellem oplysninger om Omar el-Hussein og oplysninger om Omar el-Husseins familie, siger Søren Harbo, som ikke vil udtale sig om, hvorfor Berlingske-journalisten slipper for påtale.

Finn Rudaizky blev i februar 2017 dømt i sagen. Han blev straffet med ti dagbøder à 1000 kroner for som medlem af Københavns Borgerrepræsentation at have lækket fortrolige oplysninger til pressen.

Politikeren blev på baggrund af dommen erklæret "ikke valgbar" af et flertal af hans kollegaer i Borgerrepræsentationen, og han blev dermed "smidt ud af politik".

I november 2017 blev han dog valgt ind i Borgerrepræsentationen igen.

Oplysninger om familien

Dommen drejede sig både om oplysninger om Omar el-Hussein og oplysninger om hans familie - blandt andet at moren havde modtaget kontanthjælp, og at der havde været foretaget et kriminalpræventivt besøg hos lillebroren.

Oplysningerne om moren og lillebroren fremgik alene af B.T.-artiklerne, og det er efter alt at dømme forklaringen på, at Berlingskes journalist ikke bliver retsforfulgt.

På B.T. fortæller chefredaktør Michael Dyrby, at han ser frem til sagen med sindsro.

- Den handler blandt andet om hvad der førte til, at Omar el-Hussein udførte det største terrorangreb på dansk jord. Det bliver interessant at følge sagen, for hvor går grænsen for journalistik, siger Michael Dyrby til bt.dk.

- Hvis man ligger inde med oplysninger, der har væsentlig samfundsmæssig interesse, skal man så ikke kunne bringe dem videre, lyder det videre fra Dyrby.

Sagen mod journalisten bliver behandlet i Københavns Byret til marts.

/Ritzau/

På trods af de konsekvenser det fik for Finn Rudaizky fortalte han TV 2 Lorry, at han ikke fortrød sine handlinger:

Finn Rudaizky fortryder ikke, at han offentliggjorde fortrolige oplysninger om terrordømte Omar El-Hussein

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi

36 unge holdt fest i medborgerhus og brød forsamlingsforbud

25_seconds

playMyndigheder deler oplysninger om kriminelle: Kan blive smidt ud af hele Brøndby Strand

Gerningsmand

playKrænkede pige i metroen: Nu efterlyser politiet gerningsmand

Christiania Pusher Street

65 personer sigtet for at sælge hash udenfor Christiania

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere