Jazz-festival fylder 40 – men er langt fra fed og færdig

Den 40. udgave af Copenhagen Jazz Festival begynder i dag, og dermed tages der hul på 10 dages folkefest på tværs af byens spillesteder.

00:54

I dag byder Copenhagen Jazz Festival velkommen til en ganske særlig udgave. Den gamle musikfestival fejrer nemlig 40-års jubilæum i år, og de næste 10 dage bliver København omdannet til en international bybegivenhed, der skaber en forbindelse fra jazzen i gadebilledet til byens mange forskellige spillesteder.

- Der er sket fantastisk meget med festivalen siden 1979, men det er stadig jazzens åbne og frie væsen, der svæver over den. Og den findes ikke kun i musikken, men er blevet til en stærk puls, der banker i de københavnske gader og hjerter, siger festivalleder Kenneth Hansen.

Læs også Legendarisk københavnsk jazzklub genopstår i nye rammer

Og der er gode navne på plakaten for de jazz-elskende.

Årets internationale hovednavne spænder vidt fra jazzet hiphop med The Roots til britisk guitar-ekvilibrisme leveret af Jeff Beck over til brasilianske udgaver af Bowie-sange leveret af Seu Jorge. 

Verdensmusikken er også stærkt repræsenteret med Rokia Traoré, Mulatu Astatke, Hermeto Pascoal, Michel Camilo & Tomatito. Og så er der spirituelle mestre som Charles Lloyd og to (for længst udsolgte) aftener med Pharoah Sanders, som også spillede på allerførste udgave af Copenhagen Jazz Festival i 1979.

Flere varierede spillesteder

Dengang var Montmartre i Nørregade byens vigtigste jazzspillested. I dag er stederne flere og mere varierede.

- Sidste år sagde vi farvel til Jazzhouse blot for kort tid efter at byde velkommen til ALICE – et helt nyprofileret sted skabt af kræfter bag Global og Jazzhouse, og Hotel Cecil er åbnet på adressen i Niels Hemmingsens Gade. Derudover er det steder som La Fontaine, JazzCup, Jazzhus Montmartre, Huset, 5e og Koncertkirken, som tilbyder jazz i den øvrige del af året – samt nye spektakulære festival-venues som Skuespilhuset, BLOX og Dansk Designmuseum, skriver folkene bag Copenhagen Jazz Festival i en pressemeddelelse.

Læs også Jazz-dronningen med de smukke hatte hyldet

Copenhagen Jazz Festival opstod som ordkombination tilbage i 1962, og dengang var det endagsbegivenhed med tidens prominente amerikanske navne.

Siden 1979 har festivalen haft den form, vi kender i dag: En sammensmeltning af udendørskoncerter i byens haver, parker og gader i dagtimerne – og et profileret aftenprogram på jazzklubberne, i koncertsalene og på caféerne til ud på natten. I løbet af årene er festivalen vokset, så den i år omfatter 120 spillesteder og 1300 koncerter på 10 dage.

Skydes i gang i Kongens Have

Årets jubilæum bliver fejret på mange måder. Det er blevet kreeret en særlig kunstplakaten af den unge billedkunstner Christiane Spangsberg, og der er i anledningen også udgivet en bog med 40 års plakater og nedslag i festivalhistorien.

Den officielle åbning finder i dag sted i Kongens Have kl. 15.00 med "The Jubilee Suite" og New Jungle Orchestra. Åbningen markerer også begyndelsen på et mangfoldigt jubilæumsprogram med tilnavnet 'folkegaven' i Kongens Have, som i år bliver udvidet fra to til ni dage med gratiskoncerter, der omfatter særkoncerter og nogle af de bedste danske grupper fra den hjemlige jazzscene før og nu.

Copenhagen Jazz Festivals hjemmeside kan du bliver klogere på alle de koncerter, der finder sted.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?