Imam-lov kan sætte en stopper for Ungdomshuset

Ungdomshuset kan få frataget støtte, hvis faste brugere af huset bidrog til urolighederne i sidste uge.

Den såkaldte imam-lov kan ifølge Justitsministeriet blive enden på det nye Ungdomshus i Københavns Nordvestkvarter. Det skriver Berlingske.

quote Derfor vil jeg gå skridtet videre og sige, at hvis man kan bevise, at de voldelige hændelser var arrangeret af Ungdomshuset, så kan man måske endda opløse foreningen jævnfør Grundloven.

Jens Elo Rytter, Juraprofessor ved Københavns Universitet

Onsdag fløj brosten og fyrværkeri gennem luften på Nørrebro i København, da op mod 1000 demonstranter markerede tiåret for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Og hvis personerne bag onsdagens vold og hærværk har en tilknytning til Ungdomshuset, giver en ny bestemmelse i folkeoplysningsloven, den såkaldte imam-lov, hjemmel til at lukke huset. 

Det bekræfter justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ifølge Berlingske i et skriftligt svar til Folketingets Retsudvalg.

Han fremhæver, at den ændring, der blev lavet af folkeoplysningsloven i december 2016, kan bruges til at fratage Ungdomshuset offentlige støtte.

- Kommunerne skal føre tilsyn med, at foreninger, der modtager kommunalt tilskud eller låner eller lejer kommunale lokaler, ikke ved deres formål eller adfærd modarbejder eller underminerer demokrati, eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder. 

Juraprofessor ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter bekræfter justitsministerens udtalelse.

- I princippet vil man kunne sige, at en forening, der har aktiv del i sådanne handlinger, ikke kan være omfattet af oplysningsloven.

- Derfor vil jeg gå skridtet videre og sige, at hvis man kan bevise, at de voldelige hændelser var arrangeret af Ungdomshuset, så kan man måske endda opløse foreningen jævnfør Grundloven, siger han til Berlingske.

Fonden Jagtvej 69, der driver Ungdomshuset, mener ikke, at det giver tilstrækkelig hjemmel til at trække støtten til Ungdomshuset.

Den afviser ifølge Berlingske i en redegørelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, "at den uacceptable adfærd udøvet af enkeltpersoner 1. marts kan tilskrives brugere af Ungdomshuset". 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

20200423-131709-L-1920x1280we

Trods massivt underskud: Dinosauerne indtager Københavns Zoo til foråret

def_thumb,50_percent

playOplev i vinterferien: Giv storbyfuglene husly

Take away restauranter

Københavnerne har købt over halvdelen af kuverterne til madfestival

def_thumb,50_percent

playGrønlands selvstændighed er både absolut nødvendig, men samtidig absolut umulig, siger forfatter Kim Leine

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere