Imam-lov kan sætte en stopper for Ungdomshuset

Ungdomshuset kan få frataget støtte, hvis faste brugere af huset bidrog til urolighederne i sidste uge.

Flere demonstranter kastede skraldespande, reklameskilte og indkøbsvogne - og sten - mod politiets mandskabsvogne, da volden eskalerede. Foto: Asger Ladefoged - Scanpix

Den såkaldte imam-lov kan ifølge Justitsministeriet blive enden på det nye Ungdomshus i Københavns Nordvestkvarter. Det skriver Berlingske.

Derfor vil jeg gå skridtet videre og sige, at hvis man kan bevise, at de voldelige hændelser var arrangeret af Ungdomshuset, så kan man måske endda opløse foreningen jævnfør Grundloven.

Jens Elo Rytter, Juraprofessor ved Københavns Universitet

Onsdag fløj brosten og fyrværkeri gennem luften på Nørrebro i København, da op mod 1000 demonstranter markerede tiåret for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Og hvis personerne bag onsdagens vold og hærværk har en tilknytning til Ungdomshuset, giver en ny bestemmelse i folkeoplysningsloven, den såkaldte imam-lov, hjemmel til at lukke huset. 

Det bekræfter justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ifølge Berlingske i et skriftligt svar til Folketingets Retsudvalg.

Læs også Betjent om Jagtvej 69-demo: Vi var alt for få

Han fremhæver, at den ændring, der blev lavet af folkeoplysningsloven i december 2016, kan bruges til at fratage Ungdomshuset offentlige støtte.

- Kommunerne skal føre tilsyn med, at foreninger, der modtager kommunalt tilskud eller låner eller lejer kommunale lokaler, ikke ved deres formål eller adfærd modarbejder eller underminerer demokrati, eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder. 

Juraprofessor ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter bekræfter justitsministerens udtalelse.

- I princippet vil man kunne sige, at en forening, der har aktiv del i sådanne handlinger, ikke kan være omfattet af oplysningsloven.

Læs også Fond: Ballademagerne kom ikke fra Ungdomshuset

- Derfor vil jeg gå skridtet videre og sige, at hvis man kan bevise, at de voldelige hændelser var arrangeret af Ungdomshuset, så kan man måske endda opløse foreningen jævnfør Grundloven, siger han til Berlingske.

Fonden Jagtvej 69, der driver Ungdomshuset, mener ikke, at det giver tilstrækkelig hjemmel til at trække støtten til Ungdomshuset.

Den afviser ifølge Berlingske i en redegørelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, "at den uacceptable adfærd udøvet af enkeltpersoner 1. marts kan tilskrives brugere af Ungdomshuset". 

Læs også Borgmester: Svært at tro på Fonden Jagtvej 69

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?