Ikke til at holde nede: Stinkende penisblomst blomstrer igen

Genetisk pragteksemplar, kalder Botanisk Have den sjældne blomst, som snart står i fuldt flor. Igen.

Den falloslignende blomst med det lidet mundrette latinske navn Amorphophallus titanum har flere gange skabt kø uden for Botanisk Have i København.

Se også: Sjælden københavnsk penisblomst står igen i fuld flor

Og nu gør den botaniske superstjerne det måske snart igen. Ud på aftenen tirsdag kan den såkaldte penisblomst være helt foldet ud.

Der kan faktisk gå op til 15 år mellem blomstringerne. Men det er tredje gang inden for seks år, at denne blomst blomstrer. Det skyldes ifølge gartner Rasmus Kloster flere faktorer. 

- Det sker, fordi vi er usædvanligt heldige. Vi har et genetisk pragteksemplar, og den bliver passet og plejet efter bedste evne. Jeg giver nogle gange planten en hjemmelavet gødningscocktail, som jeg helst ikke vil afsløre indholdet af. Men den gavner helt sikkert planten, siger gartneren, der til dagligt passer planten. 

Rasmus Kloster har store ambitioner på vegne af den stinkende penisblomst.  

- Jeg sigter efter, at vi en dag slår verdensrekorden på 3 meter og 11 cm., men det bliver ikke denne gang. Til gengæld forventer jeg, at blomsterstanden bliver højere end sidst, formentlig lidt over 2 meter. 

Amorphophallus titanum vokser normalt i regnskovene på Sumatra i Indonesien. Den blev opdaget i 1878 af den italienske botaniker og opdagelsesrejsende Dr. Odoardo Beccari.

Planten er mest kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som 'corpse flower' (ligblomst), fordi den angiveligt lugter af råddent kød.

Den kraftige lugt skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær.
 

 
 
Foto: Statens Naturhistoriske Museum