Idrætsklubber slås om træningstider - men langt fra alle møder op

Der er rift om bookingtiderne i gymnastiksalen og på fodboldbanen blandt lokale idrætsforeninger. Men mange møder slet ikke op til deres tid.

Kommunerne slås stadig med idrætsforeninger, der ikke dukker op til deres bookede tid i gymnastikhallen eller på kunstgræsbanen.

Det viser en undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut.

quote Brugerne er dårlige til at melde tiderne fra. Ofte booker foreningerne for en hel sæson ad gangen

 Jens Høyer-Kruse, adjunkt ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet

DR P4 København omtalte problematikken første gang i efteråret 2016. Her lovede blandt andet Københavns Kommune at sætte en række initiativer i søen for at få sat en stopper for de mange ubenyttede reservationer.

Men kommunerne har tilsyneladende ikke fået bugt med problemet. 

Det kan der være flere forskellige forklaringer på, mener Jens Høyer-Kruse, der er adjunkt ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet og en af ophavsmændene til rapporten.

Han mener, at ledelserne i klubberne og forvaltningerne tidligere ikke har gjort den store indsats for at komme problemet til livs. En anden forklaring er, at klubberne bliver ved med at booke flere tider end de har brug for.

- Brugerne er dårlige til at melde tiderne fra. Ofte booker foreningerne for en hel sæson ad gangen. Men når der så kommer sygdom eller man spiller på udebane, så får klubberne ikke booket af igen, siger han til DR P4 København.

Baskettræner: "Det er frustrerende"

Det kan ungdomstræner og mangeårigt medlem af Gladsaxe Basketball Klub Søren Altmann godt genkende. I hans kommune står hallerne tomme knap en fjerdedel af den reserverede tid mellem klokken 17-20, der er idrætsforeningernes 'primetime'.

quote I den ene hal løber vi rundt nærmest oven i hinanden. I den anden er der tomt, selvom vi kan se, at den er booket

Søren Altmann, ungdomstræner Gladsaxe Basketball Klub

- Det er frustrerende. Der hvor vi træner, er der to haller. I den ene hal løber vi rundt nærmest oven i hinanden. I den anden er der tomt, selvom vi kan se, at den er booket, siger han.

Det går ikke bare ud over træningen. Det er også med til at bremse foreningslivet, fordi klubben må afvise nye medlemmer.

Han mener, ligesom Jens Høyer-Kruse, at kommunerne burde gøre mere for at få klubberne til at møde op til aftalt tid. Men det er i ligeså høj grad foreningerne, der har ansvaret.

- Klubberne kæmper mod hinanden om banetider. Når man først får sin tid, afgiver man den ikke, fordi det er svært at få den igen. Det er foreningerne ikke gode nok til at samarbejde om, siger han til DR P4 København. 

På Gladsaxes rådhus siger idrætschef Holger Kortbek, at 'alle taler om det, men ingen gør rigtig noget ved det' om problemet, selvom han erkender, at det er 'ressourcespild', når idrætsforeningerne ikke møder op.

Men det bliver der rettet op på nu, blandt andet ved at indlede en dialog med idrætsforeningerne og lancere et nyt og mere enkelt bookingsystem, der skal gøre det nemmere at afmelde sin tid.

Problem i flere kommuner

- Ønskescenariet er, at man via en app på sin telefon, kan afmelde sin tid, så den bliver tilgængelig for andre. Det vi har nu er enormt tungt at bruge, siger Holger Kortbek.

I Københavns Kommune står hallerne tomme en femtedel af den bookede tid mellem 17-20, selvom man har forsøgt sig med en række initiativer. Blandt andet varmesøgende kameraer, der skal holde øje med, hvornår idrætsfaciliteterne bliver brugt.

Fritidschef Mads Kamp Hansen håber nu, at et nyt bookingsystem kan få problemet til at blive mindre.

- Det skal være lige så nemt som at bestille en rejse sydpå. Der kan man jo godt finde ud af at afbooke. Og så skal det være meget mere brugervenligt, siger han til DR P4 København. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik