Hverdag i Zoo: Sådan træner panda til parringsakt

Dyrepasserne i Zoo i København håber på pandaunger næste år, og bruger derfor tid på at gøre de store bjørne klar til samleje.  

Mens mange af os har udsigt til sommerferie, står den i Københavns Zoo på hårdt arbejde hele sommeren.

De to nye kinesiske beboere Mao Sun og Xing er nemlig i fuld gang med at træne forskellige rutiner.

Pandaerne er henholdsvis fire og fem år og bliver således snart kønsmodne. Så hvis alt går vel er der allerede i sensommeren næste år pandaunger på Frederiksberg, lyder det fra dyrepasser Rasmus Bak Pedersen.

- Det er stadig ikke noget, der sker så tit, så det er klart, at hvis vi kan komme i mål med det, ville de da være super spændende, siger Rasmus Bak Pedersen. 

Derfor er en del af den daglige rutine i pandaernes nye arkitekttegnede hjem på Frederiksberg at træne Xing Ers bagbensmuskler.

- Så han simpelthen kan holde til mere, siger Rasmus Bak Pedersen.

Vænner sig til det nye

Han lærer også Xing Er, hvordan han frivilligt lægger armen til rette for en blodprøve.

- Ham kan vi allerede stikke i, uden at han går sin vej. Man skal bare sørge for at give ham en god belønning for at være med, siger Rasmus Bak Pedersen.

Efter heltemodtagelsen i april med både kongelige, ministre og stort presseopbud, er de to hovedpersoner faldet godt til i Danmark.

- Vi skulle lige over en opstartsperiode, hvor de skulle have lov til at lande og vænne sig til det nye anlæg, som jo ser fuldstændig anderledes ud, end der hvor de kommer fra, siger Rasmus Bak Pedersen, der er en af tre faste dyrepassere i Københavns Zoo.

De får som minimum det første halve år assistance af to kollegaer, der er rejst med fra Kina.

- Der er en, der har 19 års erfaring. Så hvis der er et eller andet, man er fuldstændig i tvivl om, så kan man lige sparre med ham, siger Rasmus Bak Pedersen.

Spejlbillede forvirrede

Ved hjælp af minutiøs overvågning af pandaernes færden har de sammen lavet den sidste finjustering af Bjarke Ingels 160 millioner kroner dyre anlæg. 

For eksempel hos Mao Sun, der i starten blev lidt forvirret over at kunne se sit eget spejlbillede i ruden ud til publikum. Det er nu foreløbig kalket til.

- Når man bygger et nyt anlæg til pandaerne, kan det godt være, at der i starten er et eller andet, som ikke lige passer til det individ, der bor der, siger Rasmus Bak Pedersen.

Selvom hverdagen har meldt sig for pandaerne, så er de stadig meget populære blandt publikum. Og Københavns Zoo oplyser, at de godt kan mærke interessen på billetsalget.

Og udsigten til mulige pandaunger er en god motivation for dyrepasserne, når en stor del af sommeren ikke bruges på stranden men i træningscentret.

- Hver gang man kommer et skridt videre i sin træning med dem, så bliver man helt glad, siger Rasmus Bak Pedersen. 
 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Lynetteholm

Lynetteholm rykker tættere på: Forhastet proces, mener kritikere

Ulla ved rampe_SpOs_H

playInstitut for Menneskerettigheder: København blandt de dårligste i Europa

vandmasser domus vista

playSe de vilde billeder: Sådan så det ud, da sprængt vandrør oversvømmede højhus

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere