Hvepseedderkop fra Sydeuropa for første gang fundet ved strandpark

For første gang er hvepse-edderkoppen fundet på Amager Strand. Den er fra Sydeuropa og er dødsensfarlig - for sin livret, altså.

Sort, gul og lidt hvid-stribet. På størrelse med en femmer med ben og en hel centimeter over ryggen.

Et smukt eksemplar af hvepseedderkoppen, hvis du spørger en biolog. Og det gør vi:

- Man kan se, det her er en hun, fordi den har en stor bagkrop, sige Benny Mosgaard, biolog og naturvejleder på Naturcenter Amager Strandpark.

quote De små unger spinder en sikkerhedstråd og når så det blæser meget, så slipper de den gren, de sidder på og flyver ved hjælp af tråden flere hundrede kilometer

Benny Mosgaard, biolog og naturvejleder på Naturcenter Amager Strandpark

Han er i højt humør. For i tirsdag fandt en skoleelev, der var på krible-krable-kursus på Naturcenter Amager Strand hele to flotte eksemplarer af en edderkop, der normalt lever i Sydeuropa.

Men vores klima er nu så tilpas lunt, at den er dukket op her:

- Den kravler ikke helt herop, siger Benny Mosgaard.

- De små unger spinder en sikkerhedstråd, og når så det blæser meget, så slipper de den gren, de sidder på og flyver ved hjælp af tråden flere hundrede kilometer, fortæller han. 

Hvepseedderkoppen blev første gang set i Danmark i 1992.

Kun farlig for sin livret

Den kraftige edderkop kan ikke lide, at Benny Mosgaard tager den op af det lille terrarie. Den kravler stresset rundt på hans hænder og leder efter sit spind. Den ser giftig ud med de kraftige farver, og det er faktisk meningen:

- Den er dødsensfarlig...for græshopper. Ikke for os mennesker, for den kan ikke bide igennem vores hud. Ikke på voksne i hvert tilfælde, siger Benny Mosgaard.

Det giftige udseende er beregnet til noget andet:

- Med de farver ser den ud til at være giftig for fugle og andre rovdyr, så de ikke får lyst til at æde den, fortæller biologen. 

Mens vi har edderkoppen oppe, ser den sit snit til at stikke af mellem de smukke strandasters, hvor den trives bedst. Men Benny Mosgaard ved, at den ikke kan lade være med at lave sig et nyt spind i toppen af blomsterne til i morgen. Så han fanger den bare igen.

Ude i starndasters-marken på Amager Strand, så hvepse-edderkoppen sit snit til at stikke af. Men i morgen sidder den igen i et stort spind i blomstertoppene og så fanger biologen den igen.
Ude i starndasters-marken på Amager Strand, så hvepse-edderkoppen sit snit til at stikke af. Men i morgen sidder den igen i et stort spind i blomstertoppene og så fanger biologen den igen.
Foto: Andreas Hein / TV 2 Lorry

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Musvåge

Rovfugle dræbt af ulovlig gift: "Det er noget svineri"

Lystfisker

”Træk en gammel sweater på…” - her finder du alle fiskestederne

Untitled collage

Store planer for lang å – betonen skal fjernes, og vandet skal flyde frit

Jellerødskoven i Kokkedal

Træer sprængt med dynamit for at hjælpe flagermus - borgere utilfredse med høje brag

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere