Husk kondom! Klamydia stortrives i hovedstaden

Historisk mange danskere er ifølge nye tal fra Statens Serum Institut smittet med sexsygdommen klamydia. Værst står det til i hovedstadsområdet.

I næste uge starter Sundhedsstyrelsens oplysningskampagne "Kun Med Kondom", som bl.a. ved uddeling af gratis kondomer vil sætte fokus på de stigende problemer med kønssygdomme. En ny undersøgelse viser nemlig, at fortsat flere og flere smittes med kønssygdommen klamydia.

quote Det er vigtigt at blive testet, hvis man har haft ubeskyttet sex.

Niels Sandø, Chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen

Værst står det til i hovedstadsområdet. I Frederiksberg Kommune blev der sidste år registreret 31,9 tilfælde af klamydia pr. 1000 borger - tre år inden var det tal på kun 22,9 tilfælde pr. 1000 borger.

I Københavns Kommune blev der sidste år blev registreret 30,5 tilfælde af klamydia pr. 1000 borger. Tre år inden var det tal på 25,4.

Også i Høje Taastrup er tallet steget fra 18,8 til 21,5 tilfælde pr. 1000 borger. Nu opfordrer kommunen de unge til at dyrke sikker sex i forlængelse af Sundhedsstyrelsens kampagne, som kører frem til 25. september.

Det er især unge, der smittes med sexsygdommen Klamydia. Undersøgelse viser, at 85% af alle registrerede klamydiatilfælde optræder hos unge i alderen 15-29 år.

Klamydiatilfælde pr. 1000 borger i kommunerne:

- Ni ud af ti unge siger, at de gerne vil høre den anden foreslå kondom. Derfor opfordrer vi unge til at beskytte sig mod klamydia og huske de tre ord 'kun med kondom', når det gælder - især når man er sammen med en ny partner, siger Niels Sandø, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

quote Ni ud af ti unge siger, at de gerne vil høre den anden foreslå kondom. 

Niels Sandø, Chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen

I alt 31.781 danskere fik i 2015 konstateret sygdommen, hvor over 4/5 af tilfældene var hos unge. Men Sundhedsstyrelsen vurderer, at mange flere kan være smittet uden at vide det. Klamydia kan nemlig optræde uden symptomer.

- Det er vigtigt at blive testet, hvis man har haft ubeskyttet sex. Det kan man blive hos egen læge, siger Niels Sandø.

Symptomer på klamydia er oftest udflåd eller svie, når man tisser, men det er kun omkring hver anden, der er smittet, som oplever symptomerne. Derfor er det vigtigt at blive testet. Hvis man testes positiv for klamydia behandles det let med antibiotika.

Fakta: Ubehandlet klamydia kan medføre:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere