Hovedstadens nye rekorddyre vartegn ramt af stort nedbrud

Prestigebyggeriet Amager Bakke har haft problemer hen over sommeren. Det har været nødvendigt at lagre tonsvis af affald i poser.

Amager Bakke. Foto: Sarah Christine Nørgaard / Scanpix

Danmarkshistoriens dyreste affaldsforbrændingsanlæg er hen over sommeren løbet ind i alvorlige opstartsproblemer. Det skriver Finans.

Læs også 90.000 tons affald er forsvundet fra Amager Bakke

Anlæg ude af drift

I slutningen af juni brød det spritny anlæg til fire milliarder kroner sammen, og den kommunalt ejede affaldsvirksomhed Amager Ressourcecenter (ARC) har siden måtte bede om ekstraordinær tilladelse til at oplagre tonsvis af affald.

- En af vores leverandører har haft nogle store udfordringer, som betyder, at anlægget har været ude af drift, siger ARC's bestyrelsesformand Lars Weiss, der er socialdemokratisk medlem af borgerrepræsentationen i København, til Finans.

Det er anlæggets såkaldte fødevandspumper, der havarerede den 27. juni.

Efter små to uger lykkedes det at få repareret den ene af Amager Bakkes to forbrændingsovne, som ifølge ARC har brændt affald på fuld kapacitet lige siden.

Den anden af de to ovnlinjer er stadig i stykker, men den ventes at være klar til genopstart i løbet af denne uge.

Læs også Direktør for Amager Bakke er sendt på porten

Problemramt prestigeprojekt

Sommerens nedbrud er langt fra det første tekniske problem, som rammer prestigeprojektet, der er bygget med verdens mest miljøvenlige og komplicerede teknologi samt en 90 meter høj skibakke på toppen.

 Allerede i efteråret kom det frem, at hovedleverandøren - B&W Vølund - havde lavet massive tekniske fejl, der foreløbig har kostet B&W Vølund et stort trecifret millionbeløb, skriver Finans.

Også ARC er blevet ramt af ekstraudgifter på grund af de tekniske problemer.

Den tidligere administrerende direktør Ulla Röttger, der blev fyret for fire måneder siden efter et internt bestyrelsesopgør, oplyste i oktober sidste år, at forsinkelserne ville resultere i en ekstraregning for ARC på omkring 100 millioner kroner.

Fakta om Amager Ressourcecenter (ARC)

ARC er ejet af Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, Købehavn og Tårnby kommuner.
ARC modtager affald fra 600.000 indbyggere og 68.000 virksomheder i København og omegn.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik