Hovedstadens badezoner får international pris

Særligt denne sommer var der rigeligt med mulighed for at benytte de københavnske badezoner. Nu hædres zonerne med en international pris.

Til en international prisuddeling i Paris har de københavnske badezoner vundet en stor hæder.

Badezonerne, der adskiller sig fra de mere kendte havnebade, som er omkranset af et fysisk anlæg, findes på Islands Brygge ud for Halfdansgade og i Havnevigen, på Refshaleøen ud for café Halvandet og Søndre Refshalebassin samt i Nordhavn ved Sandkaj.

quote Vi har al mulig grund til at være stolte af, at vores havn i hovedstaden er så ren, at vi ligefrem kan bade i den. Badezonerne udgør et unikt, blå byrum, som københavnerne virkelig har taget til sig.

Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester, Alternativet, København

Og efter en sommer med utallige solskinsdage og rig mulighed for at få brugt badezonerne, der alene er markeret med bøjer og flyderør, har de nu vundet en international pris i kategorien "blue spaces".

Projektet er valgt, fordi det er et godt eksempel på, hvordan man kan give borgere mulighed for at være fysiske aktive og promovere fysisk aktivitet i vand.

Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

- Vi har al mulig grund til at være stolte af, at vores havn i hovedstaden er så ren, at vi ligefrem kan bade i den. Badezonerne udgør et unikt, blå byrum, som københavnerne virkelig har taget til sig, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde, Alternativet, og uddyber:

- Det er svært at få armene ned over, at badezonerne nu også inspirerer internationalt og ligefrem vinder en pris for det. Det viser bare, at det giver mening og vækker opsigt, når vi som by går forrest med at udvikle byen til gavn for miljø og mennesker.

Fakta om prisen

Prisen er blevet uddelt ved et konference- og awardsshow i Paris ved navn MOVING People – MOVING Europe – conference and ISCA award 2018. Der er 175 deltagere fra 32 forskellige lande og 88 forskellige organisationer.

Vandet har ikke altid været rent i København

Det burde rent faktisk slet ikke være muligt at bade i havnen i en så stor by som København, uden at man bliver syg af det. Men det er det.

Faktisk er København for nyligt blevet kåret til en af verdens bedste storbyer at bade i af CNN

Årsagen til, at vandet i Københavns Havn er så rent, skal bl.a. findes under caféerne på Kvæsthusbroen, ved Skuespilhuset, for enden af Dampfærgevej på Østerbro, ved Amager Strandpark og sågar under Højbro Plads.

Her har Hovedstadsområdets Forsyningsselskab i samarbejde med Københavns Kommune placeret en række store underjordiske bassiner, hvor regn- og kloakvand ledes hen, når kloakkerne er ved at være fyldt op.

På den måde ligger det beskidte vand og venter på, at der bliver plads i kloakkerne inden det ryger videre til rensningsanlæggene.

Før i tiden, inden de store bassiner blev opført under København, var der store problemer med, at kloak- og regnvandet løb lige ud i havnen, hver gang det regnede kraftigt - og det rene havnevand, vi har i dag, var dengang sundhedsfarligt at bade i.

Frem til midten af 90'erne var vandet så beskidt, at det var forbudt at bade og fiske i det. Knap 100 kloakudløb, oliespild og indistriaffald var hovedårsagerne til, at vandet I Københavns Havn var sundhedsfarligt. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

Torsk i Øresund

Snart bliver det lettere at få torsk på krogen i Øresund

Højkvandsport i Køge

Højvandsport skal beskytte Køge mod oversvømmelser

Affaldsindsamling

Nu skal der samles affald: Danmark i kamp mod take-away-emballage

flagermus

Flagermus skaber koks om længe ventet vejprojekt, der skal løse årtiers køkørsel

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere