Hospital kæmper mod madspild: "Vi laver alt mad fra bunden"

Hospitalerne kæmper hårdt mod madspild. På Bispebjerg tager de nu de første skridt mod mindre madspild - og det betyder blandt andet ny kok og en koordinator.

Hver dag laver køkkenet mad til 550 patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital . Først for nyligt har køkkenet besluttet for alvor at gøre noget ved sit madspild.

- Her på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital er vi i gang med en opstart, hvor vi skal have styr på vores madspild, siger Mona Søby Jensen, der er koordinator for Bæredygtighed og Ressourcehåndtering. 

Hendes stilling er ny og har til formål at se potentiale og udnytte enhver ressource i de råvarer, som hospitalet køber ind til madlavning.

- Jeg er stadigvæk i gang med at få kortlagt det hele og få synliggjort det madspild, vi har, fortæller hun. 

Samtidig er kokken Kenneth Weixø også blevet ansat som kulinarisk leder. Han arbejder særligt med at få minimeret og udnyttet råvarerne optimalt. 

Hvert år bliver der smidt flere tusind ton mad ud, alene her i hovedstadsområdet. Mad, som egentlig kunne have været blevet spist. Men heldigvis bliver der også gjort noget for at mindske mængden af madspild. Vi har set nærmere på et par af initiativerne.

- Vi undgår at bruge for mange råvarer samme dag, for det giver et større spild. I stedet arbejder vi med nogle af de samme råvarer hver dag og bruger dem på forskellige måder. Det vil sige, at de bliver tilberedt på forskellig vis.

Hospitalskøkkenet laver al mad fra bunden og har fået konsulentbistand fra blandt andre smørrebrødsguruen Adam Aamann, der kendes fra Madmagasinet på DR1 og restauranterne Aamanns, og den kendte konditor Mette Blomsterberg. 

Køkkenets årlige budget lyder på 14 millioner kroner, som skal dække al ernæring og alle drikkevarer. I dag er omkring 80 procent af råvarerne økologiske, men hospitalet håber på mere økologi i fremtiden.

Ved at minimere madspild håber de nu, at der kan blive råd til, at minimum 93-95 procent af alle råvarer bliver økologiske.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Mangel på servicehunde

playMangel på servicehunde rammer Mathias: "Jeg frygter, at hunden ikke kommer"

20180419-170125-l-1920x1277we.jpg

Supermarked har problemer med unge uden mundbind - sender appel til forældre

Udklipmurer fra Brøndby

Murer fra Brøndby får lov at blive i Danmark, mens klagesag behandles

Fakkeloptog Helsingør

Hundredvis af borgere støttede caféejer i fuldstændig stilhed

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere