Homo-aktivister fra Uganda nægtet indrejse til Priden

De danske myndigheder frygter, at uganderne vil blive i landet. Det lugter af diskrimination, mener LGBT Danmark.

Tre homoseksuelle ugandere, der er blevet inviteret af LGBT Danmark til på Copenhagen Pride 15. til 20. august at fortælle om livet som homoseksuel i Uganda og om deres arbejde i et danskstøttet projekt for homoseksuelle, har fået afslag på deres ansøgning om visum til Danmark. Myndighederne frygter, at de ikke vil rejse tilbage til hjemlandet, men blive i Danmark.

Det skriver Politiken fredag.

Men den afgørelse er i bedste fald lemfældig og i værste fald diskriminerende, mener LGBT Danmark.

- Det er absurd, at man slet ikke tager hensyn til, hvad de skal, og at vi som organisation har sagt god for dem. Vi har jo selv foretaget en vurdering af, hvem vi tror på, der rejser hjem igen, fordi vi godt er klar over risikoen for, at folk fra lande som Uganda ikke gør det, siger Susanne Branner Jespersen, der er projektleder i LGBT Danmark, til avisen.

Unge og ugifte

De tre afslag, som Politiken har set, bygger blandt andet på, at de tre aktivister er unge, ugifte og ikke ejer jord. Men aktivisterne er aldrig blevet spurgt, om de ejer jord, siger LGBT Danmark, som fortæller, at to af aktivisterne, de to kvinder rent faktisk er jordejere.

- Og derudover kan man ikke blive gift som homoseksuel i Uganda. Så det er et afslag på baggrund af en status, de aldrig nogensinde vil kunne opnå. Det er jo en diskriminerende praksis i sig selv, siger Susanne Branner Jespersen.

Danmark har uddelegeret visumarbejdet i Uganda til den norske ambassade i landet, der har behandlet de tre ansøgninger og i sidste ende givet afslag.

quote Det er beskæmmende, at de ikke bydes velkommen i Danmark

Helle Jacobsen, programleder for køn, Amnesty International i Danmark

Har familie og arbejde

LGBT Danmark indleverede mandag (31. juli) en indsigelse mod afslaget på vegne af de to kvinder, og den tredje indsigelse fulgte dagen efter. I indsigelserne beskrives det blandt andet, hvordan alle tre aktivister har familie og arbejde i Uganda, hvilket dokumenteres med billeder og dokumenter, ligesom flybilletten retur til Uganda er vedlagt.

Amnesty International, der også har inviteret de tre til at deltage i en debat under Copenhagen Pride, kalder det "beskæmmende", at de ikke kan få indrejse til Danmark.

- Den danske regering støtter både udadtil og i handlinger LGBT-rettigheder i Uganda og mange andre lande, og derfor er det vigtigt, at de også støtter menneskerettighedsforkæmpere, der faktisk sætter deres liv på spil for homoseksuelles rettigheder i Uganda, ved for eksempel at give dem mulighed for at komme til Danmark udbrede kendskabet til det meget risikable arbejde, de udfører. Menneskerettighedsforkæmpere på LGBT-området i Uganda kæmper en ensom kamp, og international støtte er derfor altafgørende. Det er beskæmmende, at de ikke bydes velkommen i Danmark, siger Helle Jacobsen, der er programleder for køn i Amnesty International i Danmark, til Politiken.

Styrelse: Vi er ikke involveret

Politiken ville gerne have forelagt kritikken for Udlændingestyrelsen, men den henviser til reglen om, at de danske myndigheder ikke er involveret i ansøgninger om indrejse til Danmark, som er indleveret til andre landes myndigheder.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den norske ambassade inden Politikens deadline, men i en mail til avisen skriver den norske udlændingestyrelse, UDI:

- Vi har afslået ansøgningen om Schengen-visum efter en vurdering af sandsynligheden for, at ansøgerne vil rejse hjem, når visummet udløber. Uganda har på grund af sine økonomiske, sociale og/eller politiske forhold et væsentligt udvandringspotentiale til Schengen. Sandsynligheden for, at ansøgere fra Uganda ikke vil rejse tilbage, når visumperioden er ovre, er derfor så stor, at det kan være vanskeligt for ansøgere at få tildelt visum«, skriver områdechef i UDI, Jonas Folmo.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik