Højtuddannede udlændinge bliver bondefanget af udlejere

Ny metode på det københavnske boligmarked rammer de højtuddannede udlændinge. Men det kan ende med at gå ud over alle, der jagter en bolig i byen.

Udlændinge kommer til Danmark for at arbejde i virksomheder, men de bliver fanget i boligmarkedets spind.

quote Da jeg nævnte prisen for mine naboer, så sagde de allesammen, at jeg måtte være vanvittig. Det var alt for meget at betale for så lidt.

33-årig computerprogrammør fra Canada

Voldsomme overpriser er ikke et særsyn hos Lejernes Landsorganisation, LLO, - tværtimod. I øjeblikket oplever de i stigende grad henvendelser fra udstationerede udlændinge, som føler sig bondefanget.

- Jeg synes, at det er, at snyde folk. Udlejerne ved de godt, at lejen er alt for høj i forhold til, hvad lovgivningen siger. Men de gør det alligevel, siger direktør i LLO i Hovedstaden, Claus Højte, til TV 2 Lorry.

LLO vurderer, at flere tusinde højuddannede udlændinge i øjeblikket lejer til overpris Københavns-området. 

Naboerne rystede på hovedet af prisen

En af dem er den 33-årig computerprogrammør fra Canada har boet til leje på Baldersgade på Nørrebro i to år.

Sådan vurderes en leje

Det lejedes værdi fremgår af lejelovens § 47, stk. 2
"Ved afgørelse efter stk. 1, 1. pkt., skal der foretages en sammenligning med den leje, som er almindeligt gældende i kvarteret eller området for tilsvarende hus og husrum med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsesstand."

Hans lejlighed er kun på 51 kvadratmeter. Alligevel har han næsten betalt 10.000 kroner i husleje om måneden. Og det er vel at mærke uden el.

- Da jeg nævnte prisen for mine naboer eller nogle af mine danske bekendte, så sagde de allesammen, at jeg måtte være vanvittig. Det var alt for meget at betale for så lidt, siger den canadiske computerprogrammør, der ønsker at være anonym, fordi han lige nu leder efter ny lejlighed.

Og naboerne havde ret - prisen var vanvittig. En afgørelsen fra Huslejenævnet slog nemlig fast, at huslejen var prissat alt for højt i forhold til lejelovens bestemmelser. Lejen blev sænket fra 9.700 kr. til 3.300 kr. om måneden.

Det er ejendomsselskabet Nimich ApS, som har udlejet lejligheden på Baldersgade, men selskabet ønskede ikke at lade sig interviewe om deres sag i Huslejenævnet. 

De højtuudannede må ikke skræmmes væk

De høje priser kan være med til at skræmme de højtuddannede udlændinge væk fra landet, mener Dansk Industri.

quote Når man lejer ud så dyrt og i øvrigt fokusere på udlændinge, så fjerner det jo boliger fra den almindelige københavner.

Claus Højte, direktør i LLO i Hovedstaden

- Det er klart, hvis omkostningerne i København bliver alt for høje, og det bliver for bøvlet at finde et sted at bo. Så kan det være medvirkende til, at de vælger at tage et job i et andet land, siger Linda Duncan Wendelboe, chef i DI Global Talent.

- Det vil være rigtig ærgerligt for virksomhederne og hele hovedstadsområdet, siger hun. 

Priserne skal sænkes igen og igen

Ifølge LLO er det ikke kun udlændingene som bliver snydt.

- Når man lejer ud så dyrt og i øvrigt fokusere på udlændinge, så fjerner det jo boliger fra den almindelige københavner. Markedet bliver meget mindre, siger Claus Højte.

Det meget svært at sænke de løbske huslejepriser. For selvom huslejespekulanterne taber sagerne i Huslejenævnet, fortsætter de med at leje ud til nye lejere.

- Loven er jo sådan, at når man får sat lejen ned i Huslejenævnet. Så gælder det kun i det pågældende lejeforhold. Altså den pågældende lejekontrakt. Men det er jo oplagt, at det også burde gælde fremtidige lejekontrakter. Sådan er loven ikke skruet sammen i dag, men det så vi meget gerne ændret, siger Claus Højte. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik