HOFOR byggede vindmølle-vartegn: Nu køber de halvdelen tilbage

I en blød bue på Middelgrunden ud for København ligger en vindmøllepark med 20 vindmøller. Halvdelen af dem blev opført af HOFOR, som nu køber dem tilbage.

Halvdelen af møllerne i den store vindmøllepark ud for Københavns kyst ved Middelgrunden har fået nye ejere.

For nu at være hel præcis, har halvdelen af vindmølleparken faktisk fået de gamle ejere igen.

I 2001 opførte Københavns Energi, der senere blev til HOFOR, nemlig en vindmøllepark af i alt 20 møller ved Middelgrunden sammen med Middelgrundens Vindmøllelaug.

hofor

Blot to år senere, i 2003, blev HOFORs møller solgt til energiselskabet Energi E2, og i dag ejes de af energigiganten Ørsted.

Men nu har HOFOR altså valgt at geninvestere i de møller, de selv solgte.

- Jeg er glad for, at HOFOR køber Middelgrundsmøllerne tilbage. De er Københavns grønne vartegn - et symbol på byens stærke miljøprofil og vores ønske om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025, siger Ninna Hedeager Olsen (EL), der er teknik- og miljøborgmester i København, i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Det er naturligt, at ejerskabet til byens grønne vartegn ligger hos byens forsyningsselskab. Tilbagekøbet harmonerer desuden med kommunens og HOFORs ønske om at drive og opføre flest mulige vindmøller i og nær København.

Fakta om middelgrunden

Vindmøllerne på Middelgrunden har tilladelse til at producere strøm frem til 2025.

Men med de nye indkøb er det HOFORs ambition at gøre vindmøllerne i stand til at levere grøn strøm til københavnerne de næste mange år.

- Vi ønsker at forny møllerne, så den grønne elproduktion kan fortsættes efter 2025, hvor de nuværende vindmøller skal tages ned. De nye møller bliver nogenlunde samme størrelse, men mere effektive. Med tilbagekøbet håber vi at forlænge møllernes grønne elproduktion med yderligere 25 år, siger Jan Kauffmann, der er HOFORs direktør for økonomi og forretning, herunder vindmøller.

Samtidig fremhæver Jan Kauffmann, at vindmøllerne ved Middelgrunden passer perfekt ind i HOFORs strategi om at investere i vindmøller, der er lokalt forankret i og nær København.

- Københavns Borgerrepræsentation har særskilt fokus på flere vindmøller i og ved byen. Det er vi i gang med at realisere og har konkrete planer om to havvindmølleparker i Øresund ved Nordre Flint øst for Saltholm og syd for Aflandshage på Amager. Også repowering Lynetten er i spil, fortæller direktøren.

TV 2 Lorry var med i 2016, da Dong Energy, som nu hedder Ørsted, inviterede til 'havvindmølle-safari' ved Middelgrunden:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

turister i nyhavn

Her er planen der skal redde turismen i København

Din Tøjmand Køge(1)

playButiksejere jubler og melder klar til genåbning

20_percent

playAntallet af tomme butikker i København er på højeste niveau i 18 år - frygteligt, siger borgmester

Jacob Himmelstrup

playVirtual reality blev løsningen på firmas coronakrise

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere