Hjemmeplejen "screenede" 700 ældre for ensomhed - nu udbredes projektet

Et forsøg hos hjemmeplejen på Amager skal nu bredes ud til hele Københavns Kommune.

"Tigerspring ind i nye venskaber". Sådan hedder et projekt, som Københavns Kommunes hjemmepleje på Amager har arbejdet med siden 2017.

Projektet går ud på at spotte, når hjemmeplejemodtagerne er ensomme - og så at forsøge at give dem nogle tilbud, der kan ændre en dagligdag, hvor der intet sker, og hvor de kun sjælent møder andre mennesker.

Hver fjerde ælde, der modtager hjemmepleje, savner nogen at være sammen med.
Hver fjerde ælde, der modtager hjemmepleje, savner nogen at være sammen med.
Foto: Ritzau Scanpix

Og der kan være god brug for det. Københavns Kommune vurderer, at hver fjerde hjemmeplejemodtager har problemer med ensomhed - de savner nogen at være sammen med i hverdagen.

Siden 2017 har hjemmeplejen på Amager arbejdet med projektet. De har interviewet de ældre, og dermed er omkring 700 ældre medborgere blevet "screenet" for ensomhed.

- Vores medarbejdere på Amager har gjort en kæmpe indsats for at hjælpe de ældre borgere ud af ensomhed. Medarbejderne i hjemmeplejen er ofte dem, der har mest kontakt til borgerne i hverdagen, og derfor er de også de rette til at spotte, hvis en borger ikke trives, siger sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF) i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

Herefter har hjemmeplejernes opgaver været at hjælpe de ældre til at finde nye fællesskaber. Der har for eksempel været en ordning, hvor ældre mødes med en yngre udlænding, som har behov for at lære dansk - og hvor de to samtidig har mulighed for at fortælle hinanden deres historier. "Elderlearn", hedder projektet. Et andet er "Fortæl For Livet", hvor de ældre borgere mødes i mindre grupper og deler deres livshistorier.

Eksempel fra evalueringen:

Hjemmeplejen på Amager etablerede også en markedsdag, hvor folk fra målgruppen - og alle over 65 i øvrigt - blev inviteret på besøg i hjemmeplejens lokaler. Her præsenterede 20 frivillige aktivitetstilbud deres aktiviteter på hver sin stand på en såkaldt Markedsdag. I andre tilfælde har man gennemført en "Tour de Aktivitet", hvor de ældre har været rundt for at se på forskellige aktivitetstilbud.

- Det er desværre alt for mange ældre, der savner nogen at være sammen med i hverdagen, og det går ud over livskvaliteten. Nogen har mistet sin ægtefælle efter et langt liv sammen, og andre har fået sværere ved at komme ud af lejligheden på grund af gangbesvær. Dem skal vi hjælpe med at finde nye venskaber, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

quote Det er desværre alt for mange ældre, der savner nogen at være sammen med i hverdagen.

Sisse Marie Welling, Sundheds- og Omsorgsborgmester

Sundheds- og Omsorgsudvalget i København har nu evalueret erfaringerne fra Amager, og her fandt man dem så positive, at udvalget tog beslutning om, at resten af komunens hjemmepleje skal have samme fokus på ensomhed.

Forsøget på Amager var finansieret af satspuljemidler.

På Nørrebro spiser en gruppe enlige mænd sammen for at forhindre den nagende ensomhed. Se mere her:

Danmark Spiser sammen-arrangement fra Nørrebro, hvor mænd spiser sammen.