Hjemløse slår lejr foran Christianborg før behandling af omdiskuteret lov

Op mod 50 hjemløse og en enkelt politiker vil sove foran Christiansborg for at sætte fokus på ”tosset lovgivning” før behandling af lovændring i Folketinget.

Natten til tirsdag vil Christiansborg Slotsplads være indtaget af op mod 50 hjemløse, som vælger at sove foran Folketinget i det, de kalder en ”tryghedsskabende lejr”.

Det sker som en slags stiltiende aktion mod det omdiskuterede zoneforbud, som blev vedtaget af et bredt flertal af partier.

Aktionen sker desuden for at skabe opmærksomhed på et nyt lovforslag, som skal fjerne forbuddet, der har været gældende siden 1. marts 2018.

quote De hjemløse gør det her for at gøre opmærksom på, at de findes, og at lovgivningen er tosset.

Rasmus Wexøe Kristensen, sekretariatsleder, Hus Forbi

- De hjemløse gør det her for at gøre opmærksom på, at de findes, og at lovgivningen er tosset, siger Rasmus Wexøe Kristensen, som er sekretariatsleder i Hus Forbi.

- Skal det virkelig være værre at være hjemløs? For det er den naturlige følge af, at det skal være ulovligt at sove på gaden – det er fordi, politikerne mener, det handler om utryghed. Hvis man som hjemløs skal prøve ikke at blive ramt af det her forbud, så skal man ligge alene og man skal have så få ting som muligt, siger han.

Han udtaler sig på vegne af de hjemløse, som han har talt med, men understreger samtidig, at Hus Forbi som organisation ikke er en del af aftenens og nattens aktion, men at en del Hus Forbi-sælgere, der alle er hjemløse, deltager.

Lovforslag rammer ved siden af

Af justitsministerens lovforslag om zoneforbuddet, som er vedtaget, fremgår det, at loven har til formål at ”sætte ind mod udenlandske tilrejsende, som slår lejr på offentlige steder, f.eks. i parker og på offentlige veje, hvor de pågældende personer sover og opholder sig ofte i længere tid af gangen”.

Men siden loven trådte i kraft i marts 2018, har både organisationer, hjemløse og politikere kritiseret loven for at ramme danske hjemløse.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt om den hjemløse københavner André Christensen, som i november 2018 modtog et forbud mod at befinde sig i Københavns Kommune i tre måneder, efter han sammen med få andre blev fjernet af politiet, mens de sov i en "utryghedsskabende lejr" ved Rundetårn.

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?

Ifølge Rasmus Wexøe Kristensen skal den tryghedsskabende lejr også vise, at det er harmløst og skaber tryghed blandt de hjemløse, når de sover sammen på gaden.

- Det er også for at give danskerne tryghed, og sige ’kom og se, hvem det er, der sover på gaden – der er ikke noget at være bange for her’, siger han og tilføjer:

- Det er med til at skabe tryghed at sove med andre og have sine ting omkring sig. Stik mod det, som loven siger, hvor netop de parametre defineres som utryghedsskabende.

quote Det er med til at skabe tryghed at sove med andre og have sine ting omkring sig.

Rasmus Wexøe Kristensen, sekretariatsleder, Hus Forbi

Politiker: Lovændring er ikke umulig

I morgen tirsdag skal politikerne endnu engang diskutere loven, efter Torsten Gejl og Carolina Magdelene Maier fra Alternativet har stillet lovforslag om at fjerne zoneforbuddet.

Ifølge lovforslagsstiller Torsten Gejl bakker både SF, Radikale og Enhedslisten op om en afskaffelse af loven.

- Og så har jeg lagt mærke til, at Dansk Folkeparti har været aktive i forhold til, hvorvidt denne her lov er den rigtige. De er kommet med udtalelser, som giver mig håb, siger han.

Gejl mener også, at loven er forfejlet, og de hjemløse bliver ofre i politikernes symbolpolitik.

quote Vi vil have den lov rullet tilbage.

Torsten Gejl, Beskæftigelses- og Socialordfører, Alternativet

- Det er samfundets allersvageste eksistenser, som ikke kan sove sammen. Og det gør de for at få sikkerhed og tryghed. Vi vil have den lov rullet tilbage, siger han og tilføjer:

- I morgen finder vi ud af, hvordan partierne står. Jeg håber det virkelig, og det er ikke umuligt. Det kræver en god dag i salen, og at partierne har tænkt sig grundigt om.

Politiker sover selv blandt hjemløse

Torsten Gejl, der blandt andet er social- og beskæftigelsesordfører i Alternativet, har hjemløse som en mærkesag, og for en måned siden prøvede politikeren selv kræfter med livet som hjemløs.

Her levede han som hjemløs fem dage i Aarhus og husker tydeligt, hvordan nætterne alene udendørs var.

- Når alle er gået hjem, og det er nat, så er det utrygt. Man ligger der i det mørkeste mørke. Det, at have nogle at dele det med, betyder helt vildt meget, siger Torsten Gejl.

quote I nat kan jeg prøve forskellen, når jeg sover der sammen med de andre.

Torsten Gejl, Beskæftigelses- og Socialordfører, Alternativet

Han har derfor besluttet sig for at sove på gaden med de hjemløse på slotspladsen foran Christiansborg natten til tirsdag.

- I nat kan jeg prøve forskellen, når jeg sover der sammen med de andre. Det er meget konkret erfaring, jeg kan få i forhold til det her lovforslag, når jeg oplever, hvordan det er at ligge der frit eksponeret.

- Det er godt at få erfaringen med, når jeg skal fremsætte det her i morgen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Lauritz Lindboe Wind overfald blurred

playS vil give voldsdømte karantæne fra barer om natten

amdisenogbjørstorp

"Et forsøg på snyd" før drama-valg i S: Samme kreditkort oprettede 33 medlemskaber

20160309-162009-3-1920x1281we

Gentoftes stemmesluger tjekker ud - nu kaster de andre sig over byttet

Hans Toft 2018

Går af efter 28 år som borgmester: ”Han symboliserede det kommunale Konservative”

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere