Hjemløse samler gamle mønter til sjovt projekt

Du kan også hjælpe, hvis du har de gamle kobbermønter liggende i skuffer eller gamle lommer.

- 1.000 millioner mange gange tak til alle jer, som allerede har sendt os mønter og været forbi. I er så seje. Fantastisk at I vil hjælpe os med vores fjollede projekt.

Sådan skriver Hus Forbi på sin Facebook-side, hvor man i den seneste måned har efterlyst gamle 25-ører.  

Mønterne har man ikke kunnet bruge i danske butikker siden 2008, men har du nogle liggende, så er der altså en mulighed for at komme af med dem og samtidig støtte et godt formål. 

Skal pynte bordplade af pengeskab

Mange københavnere har allerede grebet muligheden, og hos Hus Forbi i Vanløse er man dybt taknemmelig, fortæller sekretariatsleder Rasmus Wexøe Kristensen til TV 2 Lorry. 

Idéen er at beklæde en hel bordplade med de mange kobbermønter - og ikke bare en tilfældig bordplade men selve disken, hvor aviserne bliver udleveret til sælgerne:

- Mønter er jo en central del af vores projekt. Hvis vi brugte tyvere ville bordet koste mere end 50.000 kroner, og det ville nok være upassende, forklarer Rasmus Wexøe Kristensen om årsagen til efterlysningen af de ellers ubrugelige mønter.

 
 
Foto: Hus Forbi

Giver anledning til snak på gaden

Hjemløsebladet flyttede i sommer fra Nørrebro til Vanløse, hvor man stadig er ved at etablere sig. 

I bygningen på Jernbane Allé 68 har der tidligere været Taxi-central - men også bank - og derfor fungerer det nye bord, som bygges på det tidligere pengeskab, som en henvisning til historien. 

- Det her projekt er særlig godt, fordi det involverer både sælgere og købere. De får simpelthen noget at tale om sammen, når de mødes. Og netop dialogen mellem de to grupper er jo en helt central del af tanken bag Hus Forbi. Ellers kunne vi bare sælge aviserne i en bladkiosk, siger den glade sekretariatsleder.

Mønter kommer helt fra Jylland

I december efterlyste man første gang mønterne og modtog hurtigt præcis 1.662 stykker.

I sidste uge takkede man for donationen og efterlyste så yderlige 1.978 mønter, så bordet kan blive færdigt. Og hver gang har støtten været overvældende, siger Rasmus Wexøe Kristensen:

- Vi er dybt taknemmelige. Og det er sjovt, for mønterne kommer på forskellige måder. Vores sælgere får små poser af folk. Hver dag ligger der pakker i postkassen, og nogle kører forbi os; sågar kommer der én helt fra Jylland. 

Du kan stadig nå at hjælpe

Siden 2011 har det ikke været muligt at aflevere de gamle 25-øre i bankerne, som dengang skønnede af mange hundrede millioner mønter stadig lå rundt omkring i danske hjem. 

Og er du én af de mange, der stadig har dem liggende nederst i skuffen, i gamle lommer eller på loftet, så kan du nu komme af med dem ved at give dem til en sælger af Hus Forbi eller smide dem gennem brevsprækken i Vanløse:

- Det er en sjov mulighed for at hjælpe, uden at det koster noget. Og så bliver man en del af historien. Disken vil formentlig stå på stedet i flere årtier. Hjælpen varmer rigtig meget, siger Rasmus Wexøe Kristensen.

"SÅ FÅR DU IKKE MERE FOR DEN 25-ØRE"

25-øren så for første gang dagens lys i form af en sølvmønt med Kong Christian IX i profil tilbage i 1873.

I 1905 var der råd til tre kilo soda, tre flasker hvidtøl eller et pund sukker for en 25-øre. 

Til aftensmaden 30 år senere kunne du vælge mellem 2,5 kg kartofler, et halvt kilo torsk eller en flaske hvidtøl for din 25-øre

Havde du en sød tand og en 25-øre i pengepungen i 1955, kunne du mæske dig i et stykke wienerbrød.

I 2008 kostede det mere at producere mønten - end møntens reelle værdi, hvorfor den blev droppet. 

Kilde: Danmarks Statistik

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik