Hjemløse Mille skal registrere, hvor hun sover: "Det er overvågning"

Hjemløse i København bliver bedt om at udfylde et skema, hvor de registrerer, hvor de overnatter. Ifølge kommunen skal skemaet hjælpe de hjemløse.

Da Mille Kirkeby fortalte Københavns Kommunes borgerservice, at hun er hjemløs og derfor ikke har et fast sted at opholde sig, fik hun et skema, hvor hun kan registrere, hvor hun tilbringer natten.

- Det er jo overvågning. Det er jo simpelthen overvågning, at man med loven i hånd kan sige, fordi du ikke har noget hjem, så skal du sige nøjagtig, hvor du har været, siger Mille Kirkeby til TV 2 Lorry.

Hun er uddannet merkonom og har haft et langt arbejdsliv.

- Et eller andet sted betragter jeg mig som et helt almindeligt menneske, siger hun.

For fem år siden blev hun samtidig ramt af flere diskusprolapser og alvorlige problemer med knæene. De mange fysiske problemer giver psykiske reaktioner.

- Jeg lider af meget voldsom migræne, og jeg har en stofskiftesygdom og forhøjet blodtryk. Så har jeg haft en depression, stress og angst og har så udviklet PTSD, siger Mille Kirkeby.

- Jeg har jo aldrig ønsket den her situation eller stræbet efter at blive hjemløs, siger Mille Kirkeby.
- Jeg har jo aldrig ønsket den her situation eller stræbet efter at blive hjemløs, siger Mille Kirkeby.
Foto: TV 2 Kosmopol

Mille Kirkeby får nu førtidspension, og indtil for nylig boede hun hos sin søn. Men da han blev gift, blev hun nødt til at flytte. Da hun ikke kunne finde en bolig, blev hun hjemløs.

Dagene tilbringer hun med at gå rundt i byen og i forskellige indkøbscentre. Hun oplever, at det er krænkende at skulle oplyse, hvor hun opholder sig. For eksempel hvis hun sover hos en ven.

- Jeg føler, det er en kriminalisering af en ulykkelig situation. Jeg har jo aldrig ønsket den her situation eller stræbet efter at blive hjemløs, siger Mille Kirkeby.

De hjemløses organisation Sand forstår godt, at  Mille Kirkeby er forarget.
De hjemløses organisation Sand forstår godt, at  Mille Kirkeby er forarget.
Foto: TV 2 Kosmopol

Ifølge de hjemløses organisation Sand benytter flere kommuner sig af lignende undersøgelser for at sikre, at folk, der modtager ydelser, hører til i deres kommune og ikke måske i højere grad opholder sig i en anden kommune. De forstår godt, at Mille Kirkeby er forarget.

- Hvorfor skal vi fortælle, hvor vi overnatter. Hvis jeg har sovet hos en kæreste eller hos en anden dame...Hvad fanden rager det kommunen, siger Kim Allan, formand for Sand København, til TV 2 Lorry.

Kim Allan er formand for Sand København. Sand er de hjemløses landsorganisation.
Kim Allan er formand for Sand København. Sand er de hjemløses landsorganisation.
Foto: TV 2 Kosmopol

Ingen kommentar fra borgmesteren 

Det var i dag ikke muligt at få en kommentar fra kultur- og fritidsborgmester Niko Grunfeld (Å), som har ansvaret for kommunens borgerservice. Men forvaltnigen oplyser, at formålet med undersøgelsen er at sikre, at det er korrekt, når borgere oplyser, at de ikke har et fast opholdssted. Registrering uden fast bopæl bør nemlig så vidt muligt undgås. Kultur- og fritidsforvaltningens presseafdeling har sendt TV 2 Lorry en mail, hvor der blandt andet står: 

"Af vejledningen til CPR-loven fremgår, at en registrering 'uden fast bopæl' bør anvendes med stor tilbageholdenhed."

Hvorfor er det så slemt?

- Det er slemt, fordi det krænker mit privatliv, at jeg skal registrere, hvem jeg har været sammen med hvor og hvornår. Det er krænkende...Og så er det krænkende for de mennesker, som jeg har været sammen med, for de bliver registreret i min sag. Deres adresse bliver registreret inde i min sag, siger Mille Kirkeby. 

Mille Kirkeby føler sig krænket af kommunen.
Mille Kirkeby føler sig krænket af kommunen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Kommunen siger, at skemaet er tænkt som en hjælp til borgerne, så de selv kan holde styr på, hvor de sover, og at de som udgangspunkt ikke er forpligtede til at aflevere det. Men hvis en kommune får en mistanke om, at en borger ikke er registreret på den rigtige bopæl, kan de kræve, at borgeren redgør for det - mundtlig eller skriftligt.

"Som udgangspunkt kan en person straffes for ikke at fremkomme med en redegørelse," står der i mailen fra Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Mille Kirkeby har heller ikke tænkt sig at oplyse, hvor hun sover.

- Jeg tager den bøde på 1500 kroner, det er jeg nødt til. Det er prisen for at være hjemløs, siger hun.

De hjemløse skal oplyse fra dag til dag, hvor de opholder sig og hvor deres ejendele befinder sig.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik