Hjemløse-forbud på vej: Allan frygter at blive ramt

Nyt zoneforbud vil betyde, at man kan formene hjemløse adgang til en hel kommune. Men det er et voldsomt indgreb i den personlige frihed, mener Gadejuristen.

-Det er sgu ikke retfærdigt.

Sådan lyder det fra Allan Andersen, hjemløs - og som nu frygter at blive ramt af nye regler.

For kampen mod udenlandske hjemløse i blandt andet København er for alvor sat ind.

Nu foreslår regeringen, at man indfører særlige zoneforbud for hjemløse, som dækker en hel kommune.

Hidtil har man haft zoneforbud på 400 meter. Men nu vil politikerne altså udvide det forbud, så det kan gælde for en hel kommune.

Når politiet skal afgøre, om en lejr skaber utryghed, og der derfor skal være zoneforbud, så er der flere ting, som politiet skal vudere.

Blandt andet skal politiet lægge vægt på antallet af personer i lejren, lejrens placering, om lejren giver støjgener, om den generer trafikken -  eller der er andre gener. 

Grænser for hvor den hjemløse må opholde sig 

Det betyder, at reglerne sætter grænser for, hvor den hjemløse må færdes og slå sig ned i udvalgte kommuner.

Det gælder blandt andet gaderne og pladserne i København, hvor der ofte er mange hjemløse fra udlandet.

Det nye zoneforbud skal sikre, at man får mulighed for at holde udenlandske hjemløse væk fra udvalgte områder.

quote De rammer jo skævt igen igen - ja undskyld jeg siger det på den måde. Det er sgu ikke retfærdigt. De rammer dem, der er svage i forvejen.

Allan Andersen, hjemløs

Må Allan besøge sin gamle mor...

Men også andre hjemløse frygter, at de bliver ramt. En af dem er Allan Andersen.

- De rammer jo skævt igen igen - ja undskyld jeg siger det på den måde. Det er sgu ikke retfærdigt. De rammer dem, der er svage i forvejen.

- Og så må jeg bare håbe, at det ikke bliver ude i Valby, hvor min gamle mor bor. Så tror jeg sgu, at hun bliver lidt ked af det. Hvis jeg ikke må komme og besøge hende.

quote Så må jeg bare håbe, at det ikke bliver ude i Valby, hvor min gamle mor bor. Så tror jeg sgu, at hun bliver lidt ked af det. Hvis jeg ikke må komme og besøge hende.

Allan Andersen, hjemløs

Gadejuristen: Voldsomt indgreb i den personlige frihed  

Det nye regelsæt risikerer altså også at ramme de hjemløse, som har dansk baggrund, og som færdes alene. Hjemløse som ikke nødvendigvis opholder sig i lejre.

Det vurderer blandt andet "Gadejuristen". Derudover mener Maja Løvbjerg Hansen fra "Gadejuristen", at det er et indgreb i de personlige rettigheder. 

- Det er i bedste fald blot symbolpolitik, som ender med at ramme de mest udsatte - nemlig gadesoverne - udesoverne.

- Nu får vi et tiltag, hvor vi sender politiet og retsvæsenet ud for at straffe dem. Og her i første omgang er det jo ikke engang retsvæsenet. Her er der tale om, at man får et forbud mod at være i en hel kommune. Uden at en dommer har set på det. Der er tale om et voldsomt indgreb i folks personlige frihed. Når de ikke må være i en hel kommune.

"Fair nok at også danske hjemløse bliver ramt. Hvis de skaber utryghed."

På Christiansborg mener den konservative justitsminister Søren Pape, at det er en god idé at indføre zoner i hele kommuner. Fordi man ad den vej bedre kan sikre, at de udenlandske hjemløse holder sig væk.

Vurderingen er, at det som udgangspunkt ikke vil ramme de danske hjemløse. Den Konservative gruppeformand Mette Abildgaard siger sådan her:

- Det er ikke vores forventning, at det her vil ramme de danske hjemløse. Det kan vi se med de zoneforbud, der er tildelt allerede nu ( 400 meters zoneforbuddet...red.) De viser, at det er de udenlandske hjemløse, i høj grad rumænere, der bliver ramt. 

Zoneforbud til  gadesovere fra Nigeria og Rumænien  

Dog er den konservative gruppeformand opmærksom på, at det nye skærpede zoneforbud i yderste instans også kan risikere at ramme de danske hjemløse.

- Det er klart, at hvis de danske hjemløse, laver lejre, hvor de skaber utryghed, så vil de også blive ramt af den her regulering. Men det er et eller andet sted også fair nok. For det er jo ikke meningen, at man skal skabe utryghed i det offentlige rum.

Københavns Politi har indtil videre givet 30 zoneforbud til udenlandske gadesovere. Det er det zoneforbud, som man allrede har i dag. Der hvor man arbedjer med en 400-meters zone.

De 30 gadesovere som har fået et zoneforbud kommer fra Nigeria og Rumænien. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere