Hjemløs roma: En tyv, der ikke tages er en ærlig forretningsmand

En gruppe hjemløse romaer siger selv, at de ikke sælger tyvekoster. Politiet har en lidt anden udlægning.

Langs viadukten ved Nørrebro Station i København finder man her i marts et tegn på, at vejret er ved at blive lidt varmere.

En større gruppe østeuropæiske hjemløse har nemlig oprettet en bazar, hvor de hver dag falbyder alt fra tøj over elektronik til smykker.

- Vi sælger de her ting. Det er meget svært at tjene penge hjemme i Rumænien, siger rumæneren Flavius, som TV 2 Lorry møder på stedet.

Politiet kommer oftere forbi 

De fleste hjemløse omkring stationen er romaer og de har været igennem flere europæiske lande før de kom til Danmark. Og fælles for dem alle er, at de hverken har noget arbejde eller noget fast sted at bo.

- I København er der mulighed for at et sted at sove. Nogen sover i telt og andre sover bare udenfor, fortæller Flavius.

Københavns Politi har ifølge vicepolitiinspektør Henrik Møller Jacobsen øget fokus på området.

- Der samles nogle udlændinge i grupper. Nogle af dem er hjemløse, nogle er tiggere og andre laver kriminalitet. Derfor har vi kørt forbi oftere i den seneste tid, siger han til TV 2 Lorry.

Men romaerne stjæler ikke – hævder i hvert fald Flavius. Tingene, de sælger på stedet, bliver fundet i containere.

- I Rumænien har vi et ordsprog, der siger, at en tyv, der ikke bliver taget, er en ærlig forretningsmand, siger han.

quote  Vi vil gerne have et sted, hvor vi kan sælge vores ting og tjene nogle ærlige penge. Vi stjæler ikke, men henter tingene fra containere.

Anonym roma

Føler sig udsat for klapjagt

Romaerne ved godt, de er upopulære blandt københavnerne. Men de føler, at politiet driver en unødvendig klapjagt på dem.

- Vi vil gerne have et sted, hvor vi kan sælge vores ting og tjene nogle ærlige penge. Vi stjæler ikke, men henter tingene fra containere. Hvis politiet ikke jagtede os væk, ville vi ikke efterlade så meget affald, som vi gør nu, siger en af romaerne, der ikke ønsker at få sit navn frem.

Hos Københavns Politi ser man noget anderledes på gruppen af romaer.

- Når vi tager folk og henvender os til dem, så spørger vi på de personer, der er, og så viser det sig, at nogle af dem har nogle tyvekoster, siger Henrik Møller Jacobsen.

Som TV 2 Lorry kunne fortælle fredag, strammer regeringen 1. april ordensbekendtgørelsen. Dermed får politiet mulighed for at opløse lejre med hjemløse alene med henvisning til, at de skaber utryghed i lokalområdet.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

nybyggeri carlsbergbyen

Flere og flere københavnske boliger er uden bopælspligt

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere