Hjemløs roma: En tyv, der ikke tages er en ærlig forretningsmand

En gruppe hjemløse romaer siger selv, at de ikke sælger tyvekoster. Politiet har en lidt anden udlægning.

05:02

Det varmere vejr betyder, at tilstrømningen af udenlandske hjemløse til hovedstadsområdet er begyndt. Sidste sommer var der flere steder lejre, med udenlandske hjemløse. En række politikere kræver nye regler, der gør det lettere at fjerne lejrene

Langs viadukten ved Nørrebro Station i København finder man her i marts et tegn på, at vejret er ved at blive lidt varmere.

En større gruppe østeuropæiske hjemløse har nemlig oprettet en bazar, hvor de hver dag falbyder alt fra tøj over elektronik til smykker.

- Vi sælger de her ting. Det er meget svært at tjene penge hjemme i Rumænien, siger rumæneren Flavius, som TV 2 Lorry møder på stedet.

Læs også Regeringen skruer bissen på: Nu kan hjemløselejre fjernes

Politiet kommer oftere forbi 

De fleste hjemløse omkring stationen er romaer og de har været igennem flere europæiske lande før de kom til Danmark. Og fælles for dem alle er, at de hverken har noget arbejde eller noget fast sted at bo.

- I København er der mulighed for at et sted at sove. Nogen sover i telt og andre sover bare udenfor, fortæller Flavius.

Københavns Politi har ifølge vicepolitiinspektør Henrik Møller Jacobsen øget fokus på området.

- Der samles nogle udlændinge i grupper. Nogle af dem er hjemløse, nogle er tiggere og andre laver kriminalitet. Derfor har vi kørt forbi oftere i den seneste tid, siger han til TV 2 Lorry.

Men romaerne stjæler ikke – hævder i hvert fald Flavius. Tingene, de sælger på stedet, bliver fundet i containere.

- I Rumænien har vi et ordsprog, der siger, at en tyv, der ikke bliver taget, er en ærlig forretningsmand, siger han.

 Vi vil gerne have et sted, hvor vi kan sælge vores ting og tjene nogle ærlige penge. Vi stjæler ikke, men henter tingene fra containere.

Anonym roma

Føler sig udsat for klapjagt

Romaerne ved godt, de er upopulære blandt københavnerne. Men de føler, at politiet driver en unødvendig klapjagt på dem.

- Vi vil gerne have et sted, hvor vi kan sælge vores ting og tjene nogle ærlige penge. Vi stjæler ikke, men henter tingene fra containere. Hvis politiet ikke jagtede os væk, ville vi ikke efterlade så meget affald, som vi gør nu, siger en af romaerne, der ikke ønsker at få sit navn frem.

Hos Københavns Politi ser man noget anderledes på gruppen af romaer.

- Når vi tager folk og henvender os til dem, så spørger vi på de personer, der er, og så viser det sig, at nogle af dem har nogle tyvekoster, siger Henrik Møller Jacobsen.

Som TV 2 Lorry kunne fortælle fredag, strammer regeringen 1. april ordensbekendtgørelsen. Dermed får politiet mulighed for at opløse lejre med hjemløse alene med henvisning til, at de skaber utryghed i lokalområdet.

00:44 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik