Hjemløs efter ny lov: Vi klager over Danmark, hvis I bliver ved

De udenlandske hjemløse i København er frustrerede over de nye stramninger, der har ført til flere udvisninger.

Københavns Politi har været ganske opsøgende over for byens hjemløse, siden regeringen tidligere på sommeren skærpede straffen for tiggeri og gjorde det ulovligt at have såkaldt utryghedsskabende lejre i gadebilledet.

45 gange er politiet rykket ud og har opløst hjemløselejre, der skabte utryghed i lokalområdet, mens omkring 200 personer er blevet sigtet for at opholde sig i lejrene. De fleste af dem har fået en bøde, mens omkring 25 er blevet udvist, fordi de flere gange er blevet pågrebet af politiet.

En af dem, der er kommet hertil er Armand Balutescu. Han er roma og er i Danmark for at samle flasker. I Tergusjiu i det sydvestlige Rumænien, hvor han kommer fra, er mange fabrikker lukket og arbejdsløsheden stor.

- Vi er her ikke fordi vi har det godt

Han har godt bemærket at loven er strammet og politiet er blevet mere skrapt.

- Vi må ikke længere sove på bænke og i parker. Vi er her ikke fordi vi har det godt. Hvis vi havde det godt i Rumænien, ville vi ikke komme herop.

De strammere regler kan mærkes, synes han.

- Mange er taget hjem. Alle dem, som samlede metaller fra storskrald er rejst. En blev anholdt, en anden blev sendt hjem – og det hørte alle om. Det fik flere til sige ”lad os tage hjem, så det ikke også sker for os. Vi har familie og børn derhjemme”.

Kvinde udvist tirsdag

Så sent som tirsdag blev en kvinde udvist og fik forbud mod at rejse ind i Danmark de næste seks år, fordi hun flere gange er dømt for tiggeri.

Ved Nørrebro Station har udenlandske hjemløse igennem længere tid solgt ting, de har klunset. Her har man også opdaget, at der er kommet nye regler og at politiet er blevet mere skrappe.

- Jeg har overnattet på gaden. Politiet gav mig 1.000 kroner i bøde. I dag mødte jeg igen politiet her. De sagde, at hvis de finder mig igen, sætter de mig i fængsel. Men hvordan kan jeg tage hjem, uden at have tjent nogle penge, spørger Alina, der er fra Rumænien.

quote Fortsætter de med at terrorisere os, vil vi klage over situationen i Danmark til Menneskerettighedsdomstolen. Alle sigøjnere vil sende klager

Gabi, hjemløs

Vil klage til domstol

Flere her var flere vrede over stramningerne og politiets hårdere kurs. De mener ikke, at der er færre nu end før de nye regler.

- Tværtimod. Vi bliver her og samler beviser for hvordan de behandler os i Danmark, siger Gabi.

- Hvor ville du helst rejse til? Til et land, hvor man kan tjene nogle penge? Det kan man kun her i Danmark, siger Adi.

En anden hjemløs, Gadi, siger, at han ville klage over de nye danske nye regler i det internationale samfund.

- Fortsætter de med at terrorisere os, vil vi klage over situationen i Danmark til Menneskerettighedsdomstolen. Alle sigøjnere vil sende klager, siger han.

Danmark bedre end Rumænien

Selvom skopudsereren Petrisor-Cornel Micut siger at han kun har overskud på 20 kroner om dagen, er tilværelsen bedre her end i Rumænien.

Han kan ikke forstå, hvor han risikerer fængsel for at sove under åben himmel.

- Hvorfor skal jeg i fængsel, elller smides hjem. Jeg har ikke gjort noget forkert, siger Petrisor-Cornel Micut.

Justitsminister Søren Pape vil skærpe loven ydeligere, så et zoneforbud kan udvises til at gælde en hel kommune.