Hjemløs blev udvist fra København: Nu vil DF se på hjemløseloven igen

Den 52-årige hjemløse André Christiansen har fået forbud mod at opholde sig i Københavns Kommune de kommende tre måneder. Det var ikke meningen med loven, lyder det i dag fra DF.

Tilbage i marts måned i år trådte en lov i kraft, som giver politiet mulighed for at udstede et udvidet zoneforbud til hjemløse. Et zoneforbud, som gælder en hel kommune.

Målet var de store grupper af  udenlandske hjemløse, som med lejre tidligere har skabt omfattende gener for omgivelserne.

Som TV 2 Lorry kunne fortælle i går, har loven nu ramt André Christiansen:

 

quote Jeg er dansk statsborger. Født og opvokset herhjemme. Jeg må ikke sove i mit eget land. På gaden, i hvert fald.

André Christiansen

- Jeg er 52 år. Jeg er dansk statsborger. Født og opvokset herhjemme. Jeg må ikke sove i mit eget land. På gaden, i hvert fald. Og nu må jeg ikke tage ophold i min egen lille by, som jeg kalder København. Wauw. Det er sateme blevet besværligt, lød det i går fra André Christiansen, da vi mødte ham ved Nørreport Station, hvor han ifølge zoneforbuddet opholder sig ulovligt.

København Politi har udstedt et udvidet zoneforbud til André Christiansen, som betyder, at han de næste tre måneder hverken må sove eller opholde sig indenfor kommunegrænsen. Et forbud, som han indtil videre nægter at indordne sig under - på trods af risiko for både bøder og hæfte.

Og loven er da heller ikke møntet på folk som André Christiansen, lyder det fra formanden for Folketingets retsudvalg, Dansk Folkepartis Peter Skaarup:

- Den retter sig jo ikke mod danske hjemløse, som hele tiden har været her. Og som vi skal hjælpe, så godt vi kan. Nu vil jeg bede justitsministeren om at kigge på, om man har  fulgt loven i det her tilfælde. Og hvis man har fulgt loven, så er det noget i loven, vi måske skal have kigget lidt nærmere på, siger Peter Skaarup.  

quote Nu vil jeg bede justitsministeren om at kigge på, om man har  fulgt loven i det her tilfælde.

Peter Skaarup, formand for Folketingets retsudvalg (DF)

Ifølge Københavns Politi befandt André Christiansen sig forleden i en utryghedsskabende hjemløselejr, da han sammen med få andre overnattede ved Rundetårn. De næste tre måneder har André Christiansen heller ingen mulighed for at sælge hjemløseavisen Hus Forbi nogle steder i København.

Politikere kritiserer zoneforbud

Det var et flertal på 81 folketingsmedlemmer fra Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Konservative, som stemte loven igennem. Imod stemte 24 fra SF, Alternativet, Enhedslisten og De Radikale:

quote Det viser, at den her lov er fuldstændigt langt ude. Det er meget mærkeligt, at det skulle være kriminelt at være hjemløs.

Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten

- Nu kan vi se, at der er et problem og danske hjemløse, som kommer i klemme. Det er helt på månen, siger De Radikales retsordfører, Lotte Rod, som også vil tage sagen op i Folketinget.

Også Enhedslisten tager skarpt afstand fra zoneforbuddet til 52-årige André Christiansen:

- Det viser, at den her lov er fuldstændigt langt ude. Det er meget mærkeligt, at det skulle være kriminelt at være hjemløs, siger partiets retsordfører, Rosa Lund.

I følge Venstre kan det sagens dog være, at loven - i Andre Christiansens tilfælde - har opfyldt sit formål:

- Det er dybest set en politifaglig vurdering, hvordan det skal behandles. Det vil sige, at det i første omgang er politiets skøn, om der er tale om en lejr. Og herefter har den pågældende mulighed for at få det prøvet ved domstolene, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

Den private organisation Gadejuristen, som tilbyder retshjælp til stofmisbrugere og hjemløse har lovet at hjælpe André Christiansen med at klage.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere