Hjemfaldspligten: Derfor er Birthes gæld vokset drastisk

1200 boligejere er berørt af de nye regler for hjemfaldspligt, der betyder, at de skal købe deres hjem fri af kommunen for ekstra store summer.

- Ingen rejser. Nul abonnement på Det Kongelige Teater. Og vi er holdt op med give hinanden fødselsdagsgave.

quote Jeg har ligget søvnløs i mange nætter ved tanken om, hvad der vil ske, når jeg dør.

Birthe Mogensen

Det er blevet 85-årige Birthe Mogensens virkelighed, fordi hun i år 2000 købte en lejlighed med hjemfaldspligt, fortæller hun i en video på Youtube, der kan ses længere nede i artiklen. 

Her flyttede den pensionerede lærer til Østerbro for at komme tættere på sine børn og børnebørn, men det betyder samtidig, at hun nu skylder en mange penge i sin bolig. 

Ændrede regler gør det markant dyrere at købe sit hjem

Mange ejendomme i Københavns Kommune er nemlig omfattet af, hvad man kalder hjemfaldspligten.

Den giver kommunen ret til at tilbagekøbe ejendomme for den oprindelige købssum - på et særligt fastsat tidspunkt - således at boligejerne inden da kan blive nødt til at købe sig fri af ordningen for at beholde hjemmet eller betale for en udskydelse.  

Hjemfaldspligt er 'prisen' for, at kommunen oprindeligt solgte jorden under husene billigt.

Siden 1996 har boligejere kunnet slippe ud af hjemfaldspligten ved en frikøbsordning, der var baseret på den offentlige ejendomsvurdering, men det ændrede politikerne på et møde i foråret. 

Nu skal frikøbet fremover baseres på en vurdering af en mægler, hvilket kan betyde, at beløbet stiger voldsomt.

Desuden kan man ikke længere udskyde tilbagekøbstidspunktet i op til 70 år, men kun i op til 35 år. 

Københavns Kommune ønskede at ændre reglerne, fordi markedsprisen gennem årene er løbet fra den offentlige vurdering, der har været fastfrosset siden 2012. 

Prisen er steget voldsomt på Birthes bolig

Birthe Mogensen mener ikke, at hverken mægler eller advokat rådgav hende om at købe lejligheden fri af kommunens klausul, da hun købte den af sælger for 975.000 kroner i år 2000. 

Det havde ellers været en god idé, hvis man sammenligner med prisen nu.

I år 2000 havde Birthe Mogensen skulle betale 355.000 kroner i frikøbssum, mens beløbet i dag er steget til 1.750.000 kroner, oplyser foreningen Hjemfaldspligt København, som forsøger at samle og hjælpe de 1200 københavnerne, der er ramt af ændringerne

- Jeg har ligget søvnløs i mange nætter ved tanken om, hvad der vil ske, når jeg dør, siger Birthe Mogensen dybt berørt.

Frikøb eller udskydelse sker ved betaling af et kontant beløb, som beregnes således: