Historisk fund under plads-renovering: Hvem kender de gamle stenhuggere?

Under renoveringen af gitterporten foran Designmuseum Danmark har arbejderne fundet en hilsen fra stenhuggere, der renoverede pillerne under 2. Verdenskrig.

”Aaret 1944

Stenhuggerne Eiler Sørensen

Harry Weberg

Stenhuggermestrene

Scheller, Hougaard og Petersen”

Designmuseum Danmark på Bredgade
Designmuseum Danmark på Bredgade
Foto: Pernille Klemp / Presse

Sådan står der skrevet på et gammelt, sammenrullet stykke papir, som blev fundet gemt i en glasflaske under en pille ved gitterporten, der står foran Designmuseum Danmark. 

Den lille hilsen fra fordums tid i 1944, hvor gitterporten foran Designmuseum Danmark tilsyneladende blev restaureret, er blevet fundet af de stenhuggere, som hen over sommeren nok engang restaurerer området foran Designmuseet.

Indmuret hilsen er "stenhuggerkultur"

Hilsenen i sig selv er ikke sjælden, lyder det dog fra Martin Gottlieb Hemmsen, der er stenhuggermester for A/S Forenede Stenhuggerier, som arbejder på pladsen.

Ved du mere om stenhuggerne Eiler og Harry?

Så kontakt os på redaktion@tv2lorry.dk

- Det er meget normalt, at man finder en hilsen fra andre håndværkere, når man åbner de historiske bygninger.

- Vi bruger det også selv, når vi er på Christiansborg, Kronborg eller andre historiske steder. Så lægger man en lille hilsen i en fuge, hvor man skriver, hvad et rugbrød, en pakke cigaretter og sådan noget koster, siger Martin Gottlieb Hemmsen til TV 2 Lorry.

quote Så lægger man en lille hilsen i en fuge, hvor man skriver, hvad et rugbrød, en pakke cigaretter og sådan noget koster.

Martin Gottlieb Hemmsen, stenhuggermester, A/S Forenede Stenhuggerier

Han var selv på pladsen, da sedlen dukkede op i en indmuret Coca Cola-flaske. Og selvom det ofte ses, er det altid lidt spændende at få en gammel hilsen fra kollegaerne i hånden.

- Det her er egentlig bare et ’tag’. De to svende har bare skrevet deres navne og navnet på deres firma, siger Martin Gottlieb Hemmsen. 

Her ses hilsnen fra de stenhuggerne i 1944.
Her ses hilsnen fra de stenhuggerne i 1944.
Foto: Martin Gottlieb Hemmsen, A/S Forenede Stenhuggerier

'Ny' hilsen i gammelt historisk byggeri

Den indmurede flaske blev fundet indmuret i bunden af en af de piller, der udgør gitterporten foran Designmuseet.

Bygningen på Bredgade 68 i Indre København blev oprindeligt bygget af Frederik den 5. i årene 1752 til 1757 og husede dengang det kongelige Frederiks Hospital, som var Danmarks første egentlige hospital, som vi kender begrebet i dag.

quote Det, som er lidt sjovt her, er, at man har brugt penge på at restaurere midt i krigen. På det tidspunkt har vi jo en regering, som er underlagt tyskerne.

Martin Gottlieb Hemmsen, stenhuggermester, A/S Forenede Stenhuggerier

Derfor var det mest af alt årstallet 1944, som kom bag på stenhuggerne, da de fandt den gamle hilsen.

I 1944 befandt Danmark og København sig midt i tyskernes besættelse under 2. Verdenskrig, og pengene rakte ikke til de store renoveringer – og da slet ikke af historiske bygninger.

- Det, som er lidt sjovt her, er, at man har brugt penge på at restaurere midt i krigen. På det tidspunkt har vi jo en regering, som er underlagt tyskerne. Så det er ikke normalt, at man renoverer anlæg på det tidspunkt, siger Martin Gottlieb Hemmsen.

Søger hele historien - hvem kender stenhuggerne?

quote Vi vil gerne finde ud af, hvem det er, og hvad historien bag er, ved at skabe noget opmærksomhed om det.

Martin Gottlieb Hemmsen, stenhuggermester, A/S Forenede Stenhuggerier

Derfor håber han, at nogen kan hjælpe med at finde frem til de gamle stenhuggere og firmaet for på den måde at få resten af fortællingen fra 1944.

- Vi vil gerne finde ud af, hvem det er, og hvad historien bag er, ved at skabe noget opmærksomhed om det, siger stenhuggeren til TV 2 Lorry.

Den gamle hilsen er nu videregivet til Designmuseum Danmark, som desuden forventes færdigrenoveret i slutningen af 2018, hvor museet åbner for en helt ny plads.

Ved renoveringen af gitterporten nyhugges både skulpturer og piller, da konservatorer fra Nationalmuseet har vurderet, at hverken udsmykning eller piller kan reddes. 

Flasken lå indmuret i bunden af en pille ved gitterporten til Designmuseum Danmark
Flasken lå indmuret i bunden af en pille ved gitterporten til Designmuseum Danmark
Foto: Martin Gottlieb Hemmsen, A/S Forenede Stenhuggerier

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik