Herberg og kontorhotel under ét tag: Skal inspirere unge hjemløse

I Valby vil en privat forening åbne et ganske særligt hjemløsehus.

Eva Riede er grundlægger af Hellebro, der driver et værested i København for unge hjemløse (på billedet) - snart åbner Hellebrohuset i Valby, hvor de unge kan opholde sig døgnet rundt. Foto: NIels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

I stuen er der værested, på 1. salen er der kontorhotel, på 2. salen herberg og på 3. salen udslusningsboliger.

Fordelen er, at dels kan de unge hjemløse få jobs. De kan finde ud af at dække op og rydde af efter møder og putte papir i kopimaskinen.

Eva Riedel, grundlægger af projektet

Planerne for det kommende "Hellebrohuset", Danmarks første hjemløsehus dedikeret til unge, indeholder mange funktioner under ét tag. Og det er der en særlig "bagtanke" med:

- Fordelen er, at dels kan de unge hjemløse få jobs. De kan finde ud af at dække op og rydde af efter møder og putte papir i kopimaskinen, forklarer Eva Riedel, der er grundlægger af projektet.

- Den næste ting er simpelthen, at de møder virksomheder og bliver inspireret af, hvad de laver, og hvordan de arbejder, så det måske er lettere at få et praktikforløb.

Den arkitektoniske løsning er tegnet af Henning Larsen Arkitekter. Foto: Hellebro

Private tager ansvar

Bag hjemløsehuset står den private forening Hellebro, som har erhvervskvinden Eva Riedel i spidsen. 

Indtil nu har de drevet et værested, men nu kommer der altså et nyt hus, hvor de unge både kan hænge ud, arbejde, bo og blive "udsluset". Alt sammen finansieret af private midler og fonde. Socialt arbejde er nemlig ikke forbeholdt det offentlige system. 

- Jeg tror alle initiativer, der kan gøre noget på udsatteområdet spiller en rolle. Vi bliver simpelthen nødt til at kunne finde ud af at få civilsamfundet, det offentlige og det private til at arbejde sammen, lyder det fra Københavns socialborgmester, Mia Nyegaard (R), der også tidligere selv har siddet i bestyrelsen hos Hellebro.

Hellebrohuset og de unge hjemløse 

  • Antallet af hjemløse er steget med 33 procent fra 2009-2017 (VIVE)
  • Der er i alt ca. 11.500 hjemløse i Danmark. Ca. hver femte (2.300) er mellem 18-29 år.
  • 82 procent af alle hjemløse får misbrug eller psykiske problemer inden for et år. Derfor skal de gribes tidligt.
  • Hellebro forventer årligt at kunne hjælpe 10-15 unge i uddannelse, 15-20 unge i arbejde og 25-30 unge i egen bolig (konservative estimater).
  • Hellebro vil på sigt beskæftige ca. 45 fuldtidsansatte og ca. 35 frivillige


Kilde: Hellebro

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik