Helsebutik får hug: Påstår, at søpølser forhindrer sygdomme

En helsekostbutik har fået Fødevarestyrelsen på nakken for vildledende markedsføring af noget så eksotisk som søpølser.

Den er lang og formet som en tyk orm. 

Men at man ligefrem kan forhindre bestemte livstruende sygdomme ved at spise søpølser, er decideret fup og bedrag. I hvert fald hvis man spørger Fødevarestyrelsen.

Ikke desto mindre er det netop, hvad en kinesisk helsebutik på en Københavns mest mondæne handelsgader har forsøgt at bilde sine kunder ind.

Ifølge Fødevarestyrelsen har butikken NaturSam i Bredgade solgt tørret søpølse og markedsført produktet med, at det ikke alene skulle være sund kost, men ligefrem forhindrer åreforkalkning og tumorer.

Sure smileys og 10.000 kroner i bøder

NaturSam har fået anmærkninger for overtrædelser af fødevarelovgivningen på minimum tre ud af Fødevarestyrelsens seneste fire kontrolbesøg. 

Ved de seneste to besøg i august måned fik butikken to sure smileyer i streg og to bøder på hver 5000 kroner. Den ene for mangelfuld mærkning, og den anden for den vildledende markedsføring af deres søpølser, forklarer Michael Rosenmark, chef for Fødevarerejseholdet.

- Det er noget, vi slår hårdt ned på. Man må simpelthen ikke bilde folk ind, at man ved at spise en eller anden fødevare kan blive helbredt for sygdomme som kræft, hvis det ikke er godkendt som lægemiddel, siger Michael Rosenmark til TV 2 Lorry.

Han forklarer, at de gængse regler for den slags er skrappe.

- Man må hverken antyde, at det kan helbrede, eller bruge formuleringer om, at læger eller sygeplejersker anbefaler, at man tager det, siger Michael Rosenmark.

TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra NaturSam. Ifølge CVR-registret ejes butikken af anpartsselskabet Odin P ApS. Her hedder direktøren Zhao Ping Peng, men han har ikke været at træffe over telefonen.

Branche med brodne kar

Ifølge Michael Rosenmark det dog ikke noget særsyn, at helsekostbutikker ikke efterlever lovgivningen, når det gælder sygdomsanprisninger.

- Der florerer en del af den slags, og vi uddeler også en del bøder for det. Vi vil ikke have, at syge mennesker bliver lokket til at bruge penge på noget, der ikke har nogen dokumenteret effekt, siger Michael Rosenmark.

Han mener, at den hårde konkurrence på markedet for kosttilskud kan være årsag til, at nogle virksomheder vælger at ty til ulovlige metoder.

- Det kan godt være, at nogen har oplevet en positiv effekt. Men hvis man begiver sig ud i at sælge lægemidler, så skal man også kunne dokumentere det med nogle større undersøgelser, siger Michael Rosenmark.

Kend en søpølse

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Forbrug

Nemlig.com

Albertslund dropper nemlig.com: "Det ligner wild west-agtige forhold," siger borgmester

im22

playButikker i ekstase: Det vildeste salg i 35 år

Testcenter med elcykler

Danmarks første testcenter for elcykler er åbnet

Espresso House

Kendt kaffekæde får sur smiley og bøde efter ulækre fund

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere