Hele verden har ventet: Nu åbner hypet kæmperestaurant i København

Siden efteråret 2017 har den succesfulde restaurant Alchemist været lukket. Torsdag genåbner restauranten i gigantiske lokaler på Refshaleøen – og det er længe ventet overalt på kloden.

To år.

Så lang tid tager det at ombygge et gigantisk industrilokale til eksklusiv luksus med overdådig og grænsesøgende madoplevelser i centrum.

I dag, torsdag, er den længe ventede åbningsdag for restaurant Alchemist 2.0, der slår dørene op til det, man håber og forventer bliver én af de bedste restauranter i verden.

Også uden for landets grænser er åbningen ventet. Hos mediet Robb Report, der beskriver sig som den førende stemme i det globale luksusmarked, er restaurantåbningen den anden mest ventede i verden i 2019.

- Ambitionerne er tårnhøje, siger Rasmus Munk til TV 2 Lorry.

quote Ambitionerne er tårnhøje

Rasmus Munk, chefkok og medindehaver, Alchemist

Manifester og alkymister

Og der vægt bag de store armbevægelser og ambitioner.

Ikke nok med at chefkok og idémanden bag restauranten Rasmus Munk har brugt over et år på at udvikle det, han kalder det holistiske køkken, der er det formulerede dogme eller manifest, som alle 50 retter i tasting menuen er skabt ud fra.

Et manifest, som ifølge Munk bedst beskrives med ét ord som ”filmisk”, og som skulle være inspireret fra det periodiske system, som blev til efter fortidens alkymister gjorde de første forsøg og opdagelser med elementerne.

Se hele dokumentaren 'Alchemist - verden vildeste restaurant?' her:

En gigantisk bronzedør, 200 ton stål og en masse millioner

Det fysiske projekt er lige så overdådigt.

Her er en godt 2.000 kvadratmeter stor industrihal på værftsområdet Refshaleøen i København blevet omdannet til tre restaurantlokaler, som er beliggende på hver sin etage i den over 22 meter høje hal.

Fakta om Alchemist på Refshaleøen

  • Alchemist åbner på Refshalevej 173c, 1432 København.
  • Den 3 tons tunge og 10 m² store hoveddør er designet af den danske kunstner Maria Rubinke.
  • Vindirektør Helle Hasting har kurateret Alchemists omfattende vinkælder, der rummer omtrent 10.000 flasker vin.
  • Til den 50-retters menu kan gæster tilvælge vinmenu eller en alkoholfri menu. Den alkoholfri menu har fokus på kombucha, vandkefir og te.
  • Spiseoplevelsen fordeler sig over flere rum.
  • Flere tjenere er certificerede te-sommelierer ved den kinesiske Tea Master Shana Zhang.
  • Rasmus Munk lagde de første streger til den nye restaurant i 2016. Den britiske arkitekt Michael Duncalf fra Duncalf Ltd blev involveret i projektet i ultimo 2017.
  • Møbelpartnere inkluderer blandt andre Gubi, Fritz Hansen og Nijboer (NL).
  • En aften på Alchemist tager mellem 3 og 5 timer afhængigt af hver enkelt gæsts/selskabs individuelle tempo.
  • Restauranten har plads til 40 gæster i én seating pr. aften fra kl. 18 til ca. kl. 21.30.

Kilde: Alchemist

Her kan du blandt andet nyde maden akkompagneret af blændende 360 graders visuals i en dome på 18 meter i spisestedets epicenter. Konstruktionen af domen alene har beløbet sig i 200 ton stål.

Det ekstravagante udtryk giver sig allerede til kende med den tre ton tunge bronzedør på svimlende 2,4 meters bredde og fire meters højde, som tager imod gæsterne, når de ankommer.

TV 2 Lorry var med, da Rasmus Munk viste de nye lokaler på Refshaleøen frem. Se klippet fra den 7. september 2018 her.

En dør så tung, at der måtte indkøbes en særlig motor fra Spanien for bare at åbne den. 

Alt på ét bræt for at blive blandt verdenseliten

Hjerteblodet er heller ikke til at tage fejl af hos bagmændene bag Alchemist.

Alt er sat på ét bræt, og derfor skal alt være perfekt.

Bronzedøren, der vejer tre ton, er det første, der møder gæsterne på Refshaleøen.
Bronzedøren, der vejer tre ton, er det første, der møder gæsterne på Refshaleøen.
Foto: Claes Bech Poulsen

quote Vi vil gerne være en af verdens mest indflydelsesrige eller innovative restauranter

Rasmus Munk, chefkok og medindehaver, Alchemist

Det har blandt andet betydet, at pengemanden Lars Seier Christensen, som har købt sig ind i projektet, har smidt i omegnen af 65 millioner kroner efter projektet – efter sigende væsentligt mere end det, de første budgetter lød på.

Samtidig har Rasmus Munk selv ikke har lagt skjul på, hvor store forhåbninger, han har for restauranten, som primært er henvendt mod et globalt madpublikum fra hele verden.

- Vi vil gerne være en af verdens mest indflydelsesrige eller innovative restauranter, hvor man prøver at skubbe til måltidet så meget, som man overhovedet kan i forskellige retninger, siger Rasmus Munk og tilføjer:

- Og ikke bare for at gøre det, men fordi, vi synes, der er noget som er interessant bag ved det her.

 

Stort setup og pebret pris

Hele 20 tjenere og 30 kokke skal hver aften betjene de i alt 40 spisende hver aften i en totaloplevelse, der tager mellem fire og fem timer.

Dertil skal lægges de performancekunstnere og skuespillere, som undervejs leder gæsterne videre på rejsen til nye madoplevelser i andre lokaler.

Retten "food for thought" er blot én af de i alt 50 retter, menuen på Alchemist består af.
Retten "food for thought" er blot én af de i alt 50 retter, menuen på Alchemist består af.
Foto: Claes Bech Poulsen

Og prisen for en tur på Alchemist med hele herligheden?

Den lyder såmænd på 2.500 danske kroner for den 50 retter store tasting menu.

Oveni det beløb skal kommer minimum 900 kroner for en non-alkoholisk te-menu – er du mere til vin, lyder prisen på den billigste vinmenu på 1.500 kroner, mens den dyreste koster 4.995 kroner.

Velbekomme.

Alchemist slår de store bronzedøre op for første gang torsdag aften klokken 18.

Restauranten er fuldt booket frem til slutningen af september i år.

Retten "think outside the box" er blot én af de i alt 50 retter, menuen på Alchemist består af.
Retten "think outside the box" er blot én af de i alt 50 retter, menuen på Alchemist består af.
Foto: Claes Bech Poulsen

TV 2 Lorry har fulgt Rasmus Munk og drømmen om det nye Alchemist siden slutningen af august. Målet er en serie, der udkommer til september.

I serien går vi helt tæt på Rasmus Munk og de andre hovedpersoner i det nye Alchemist, ligesom vi går tæt på byggeriet, tilblivelsen af retterne og de mange processer, der skal til, når man vil skabe en restaurant i verdensklasse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik