Havnebad lukket på grund af rotter: Nu tjekkes alle havnebade for skadedyr

Et af Københavns tre havnebade er ramt af rotter. Man har derfor lukket for badende.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø - Ritzau Scanpix

Havnebadet Sluseholmen i Københavns Sydhavn er lukket på ubestemt tid.

Det sker, efter der tirsdag blev fundet rotter ved havnebadet. Efterfølgende besluttede Center for Miljøbeskyttelse og Skadedyrsenheden at lukke havnebadet.

- Rotterne blev konstateret tirsdag eftermiddag under en træbeklædning på en ponton, som de kunne være ugeneret nedenunder, siger Rikke Hvelplund, der er centerchef i Center for Miljøbeskyttelse under Københavns Kommune. 

Læs også Nekrolog: Legendarisk kæmperotte er død

Kan rotter svømme?

  • Ja, rotter kan svømme.
  • Deres favorit levested er på landjorden, men de er vant til at være omkring våde steder som eksempelvis i kloakker.
  • Bliver vandstanden for høj, kan de godt svømme sig en tur.
  • Rotter kan faktisk svømme i op til tre døgn af gangen.
Kilde: Antimex - skadedyrsbekæmper

Det er endnu uvist, hvor mange rotter der er tale om.

Center for Miljøbeskyttelse tager løbende prøver i badevandet for at sikre høj badevandskvalitet, men her kunne man ikke se rotternes tilstedeværelse. Alligevel besluttede man at lukke for havnebadet.

- Rotternes efterladenskaber er smittebærere af sygdomme til mennesker. Så ligesom vi skal sikre, at der ikke er sygdomsfremkaldende bakterier i vandet, skal vi også sikre os, at de ikke er over vandet, siger hun.

Rotterne er ikke blevet set svømme i vandet.

Alt tjekkes igennem

Center for Miljøbeskyttelse tjekker løbende alle strande, havnebade og badezoner i Københavns Kommune, og det er første gang, at man har måtte lukke på grund af rotter. 

Læs også Rotter dræbt med riffel og svovlbomber i Kongens Have

  Foto: Linda Kastrup - Ritzau Scanpix

- Vi har aldrig set det før, men efter denne her episode tjekker vi også de andre havnebade for rotter for at være sikre, siger centerchefen.

Rotter tiltrækkes normalt af overfyldte skraldespande og efterladt mad, men det er ikke tilfældet her, mener Rikke Hvelplund. Ved Havnebadet Sluseholmen ryddes der op dagligt.

Det er uvist, hvorfor rotterne har forelsket sig i netop havnebadet ved Sluseholmen, men Rikke Hvelplund har en teori:

- Rotter færdes jo alle vegne. Men de færdes især der, hvor der er chance for mad, og hvor de kan færdes ugeneret. I havnebadet spiser folk madpakker, og der ryger krummer ned. Så der er en risiko for, at de kommer, siger hun. 

Læs også Bøn fra kommuner: Stop med at fodre fugle

Næste skridt er nu at fjerne brædderne og få overblik over, hvor mange rotter havnebadet huser. Dernæst skal de udryddes, og der skal ryddes op, så der ikke længere er smittefare.

Kommunen henviser i stedet til Havnebadet Fisketorvet, Havnebadet ved Islandsbrygge eller Bavnehøj Friluftsbad, hvis man vil en tur i baljen.

Her kan du se badevandskvaliteten i resten af København.

Havnebade og badezoner

  • Der er tre havnebade i Københavns Havn, hvor livreddere passer på de badende: Havnebadet Islands Brygge, Havnebadet Fisketorvet og Havnebadet Sluseholmen. Læs mere her.
  • Derudover er der fem badezoner i Københavns Havn. Her er der ingen livreddere: Badezone Halfdansgade, Badezone Halvandet, Badezone Havnevigen, Badezone Sandkaj og Badezone Søndre Refshalebassin. Læs mere her.
Kilde: Københavns Kommune

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik