Havnebad lukket på grund af rotter: Nu tjekkes alle havnebade for skadedyr

Et af Københavns tre havnebade er ramt af rotter. Man har derfor lukket for badende.

Havnebadet Sluseholmen i Københavns Sydhavn er lukket på ubestemt tid.

Det sker, efter der tirsdag blev fundet rotter ved havnebadet. Efterfølgende besluttede Center for Miljøbeskyttelse og Skadedyrsenheden at lukke havnebadet.

- Rotterne blev konstateret tirsdag eftermiddag under en træbeklædning på en ponton, som de kunne være ugeneret nedenunder, siger Rikke Hvelplund, der er centerchef i Center for Miljøbeskyttelse under Københavns Kommune. 

Kan rotter svømme?

Det er endnu uvist, hvor mange rotter der er tale om.

Center for Miljøbeskyttelse tager løbende prøver i badevandet for at sikre høj badevandskvalitet, men her kunne man ikke se rotternes tilstedeværelse. Alligevel besluttede man at lukke for havnebadet.

- Rotternes efterladenskaber er smittebærere af sygdomme til mennesker. Så ligesom vi skal sikre, at der ikke er sygdomsfremkaldende bakterier i vandet, skal vi også sikre os, at de ikke er over vandet, siger hun.

Rotterne er ikke blevet set svømme i vandet.

Alt tjekkes igennem

Center for Miljøbeskyttelse tjekker løbende alle strande, havnebade og badezoner i Københavns Kommune, og det er første gang, at man har måtte lukke på grund af rotter. 

 
 
Foto: Linda Kastrup - Ritzau Scanpix

- Vi har aldrig set det før, men efter denne her episode tjekker vi også de andre havnebade for rotter for at være sikre, siger centerchefen.

Rotter tiltrækkes normalt af overfyldte skraldespande og efterladt mad, men det er ikke tilfældet her, mener Rikke Hvelplund. Ved Havnebadet Sluseholmen ryddes der op dagligt.

Det er uvist, hvorfor rotterne har forelsket sig i netop havnebadet ved Sluseholmen, men Rikke Hvelplund har en teori:

- Rotter færdes jo alle vegne. Men de færdes især der, hvor der er chance for mad, og hvor de kan færdes ugeneret. I havnebadet spiser folk madpakker, og der ryger krummer ned. Så der er en risiko for, at de kommer, siger hun. 

Næste skridt er nu at fjerne brædderne og få overblik over, hvor mange rotter havnebadet huser. Dernæst skal de udryddes, og der skal ryddes op, så der ikke længere er smittefare.

Kommunen henviser i stedet til Havnebadet Fisketorvet, Havnebadet ved Islandsbrygge eller Bavnehøj Friluftsbad, hvis man vil en tur i baljen.

Her kan du se badevandskvaliteten i resten af København.

Havnebade og badezoner

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

genbrugsstation genbrugsplads

Farvel til småt brændbart på genbrugspladser i hovedstaden

20200624-170308-L-1920x1280we

playGodt nyt til badegæster: Populær strand forbedres

25_seconds

playStrid i landsretten - beboere i Fredens Havn kan blive hjemløse

dunkene

playKøbenhavnske forskere bag banebrydende metode: Så meget kemi afgiver drikkedunke

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere