Hård kritik af nye Airbnb-regler: Københavnerne skubbes ud af byen

Forskere advarer mod regeringens deleøkonomiske udspil.

Den populære deletjeneste Airbnb er ved at blive så populær i København, at den risikerer at presse de i forvejen skyhøje boligpriser i vejret. 

Sådan lyder advarslen fra to forskere i dagens Berlingske. 

De mener, at København på mange måder befinder sig på et forstadie til de skrækscenarier, man ser i eksempelvis Barcelona, hvor flere beboere er nødt til at leje deres hjem ud for at have råd til at betale deres husleje. 

- Det er en ond spiral. Når professionelle aktører samtidig tager hele opgange eller lejligheder ud af cirkulation, kommer der færre boliger til almindelige borgere, siger Anders Lund Hansen, lektor i økonomisk geografi ved Lunds Universitet, der sammen med Louise Fabian fra Aarhus Universitet har forsket i byudviklingen i henholdsvis København og New York.

LLO: Regeringen kaster benzin på bålet

Og de to forskere bakkes op af Lejernes Landsorganisation i København.

Her mener man, at det vil blive endnu værre, hvis regeringen - sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre - gennemfører deres ønske om at tillade københavnerne at tjene endnu mere på Airbnb:

- Det vil være som at kaste benzin på bålet, siger direktør Claus Højte til TV 2 Lorry.

Forskere advarer mod københavnsk udvikling

- Så er der københavnere og aarhusianere, der bliver skubbet ud af byen, fordi der skal være plads til turisterne, uddyber han. 

Regeringen har i et deleøkonomisk udspil bebudet, at man vil hæve den tilladte skattefrie grænse for korttidsudlejning med 12.000 kroner årligt - fra 24.000 kroner til 36.000 kroner. 

Desuden vil man gøre det lovligt at leje sin bolig ud i 90 dage om året, hvis udlejningen foregår gennem et bureau som Airbnb.

Venstre: Derfor ender vi ikke som Barcelona

Alligevel er det stærkt overdrevet, når flere parter påpeger, at det vil have konsekvenser som i Barcelona, mener skatteordføreren for Venstre, Louise Schack Elholm. 

- Vi har bopælspligt i København, og det har man ikke i andre storbyer. Så vi er ikke på et forstadie til Barcelona, siger hun til TV 2 Lorry.

Hun påpeger, at man desuden vil give kommunerne ret til at aflægge besøg i folks lejligheder, så man kan tjekke, om ejerne faktisk overholder loven, præcis som man har gjort med licensen. 

Sådan er Airbnb-udspillet skruet sammen

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

turister i nyhavn

Her er planen der skal redde turismen i København

Din Tøjmand Køge(1)

playButiksejere jubler og melder klar til genåbning

20_percent

playAntallet af tomme butikker i København er på højeste niveau i 18 år - frygteligt, siger borgmester

Jacob Himmelstrup

playVirtual reality blev løsningen på firmas coronakrise

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere