Har du også undret dig? Her er forklaringen på New Yorker-skorstenene

De karakteristiske rødhvide skorstene, der står på fortovene rundt om i København kan forhindre alvorlige skadere

København opvarmes af fjernvarme. Og den damp, der er inde i rørene, den er rigtig varm - og det gælder også fjernvarmerørene. Så når HOFOR er i gang med at reparere eller forny fjernvarmerør, så får udgravingen også tit følgeskab af en lille, men meget karakteristisk rød-hvid skorsten. De såkaldte New Yorker-skorstene.

Skorstenene blev indført ved det store skybrud i 2011. Da var der flere borgere med bare ben, som  brændte sig på varm damp, der stod op fra udgravninger, som var ved at være fyldt med vand. HOFOR skelede til New York og fik her inspiration til den lille skorsten, der sikrer, at den varme damp bliver ført så højt op, at folk ikke kommer til skade.

HOFOR oplyser, at de råder over 20 af de markante skorstene. I øjeblikket er der kun ganske få ude, men skulle der komme kraftig regn - ja så er de klar til at stille flere op,

- Dampen opstår i byens såkaldte varmekamre. Det er rum under gader eller fortov, hvor vi kan komme ned til fjernvarmerør og –ventiler og styre varmeforsyningen. Hvis der kommer fx regnvand ned i disse rum, hvor nogle af rørene er meget varme, så bliver vandet varmet op og der opstår damp. Ved almindelig regn kommer der ikke så meget damp og den bliver hurtigt afkølet. ”Tynd” damp er ikke så varm, at den kan brænde. Men under skybrud som i 2011 kommer der rigtig meget vand i varmekamrene, og så er dampudviklingen tæt og voldsom. Især lige over dampkamrene tæt ved jorden kan dampen være meget varm og brænde bar hud, oplyser HOFOR.

Og faktisk kan der også opstå damp, når det ikke regner. Under reparationsarbejde kan der nemlig være hul på fjernvarmerørerene - andre gange skyldes andet gravearbejde, at der strømme grundvand ind i HOFORS varmekamre - og så sætte rde en skorsten op, så uheldige forbipasserende ike tæder direkte ind i en meget varm dampsky.

Men ak, brand ikke varm på de rød-hvide foranstaltninger. Fra 2021vil der nemlig ikke længere være damp i de københavnske rør. Som et led i at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad bliver den dampbaserede varme afviklet.

Så hvis du får øje på en af de karakteristiske New Yorker-skorstene, så lad det være en reminder om en svunden tid.

Hvorfor hedder de New Yorker-skorstene?

New Yorker skorstenene flyttes rundt i bybilledet efter behov. De skal sikre, at folk ikke brænder sig på varm damp.
New Yorker skorstenene flyttes rundt i bybilledet efter behov. De skal sikre, at folk ikke brænder sig på varm damp.
Foto: Hofor / Presse

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Handicapparkering

Fra juli får du ekstra smæk for at holde her

krusemyntegade.jpg

playHøjesteret sætter punktum i usædvanlig nabostrid

Lynetteholm

Lynetteholm rykker tættere på: Forhastet proces, mener kritikere

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere