Halvmaraton med verdensrekord-mulighed: Her er de fem favoritter

Særligt kenyanere vil dominere det forreste felt ved halvmaraton i København.

James Mwangi Wangari var ikke blandt de største favoritter i 2016, men han vandt i suveræn stil i løbsrekorden 59.07 min. Foto: Copenhagen Half Marathon

Klokken 11.15 krydser over 20.000 løbere startfeltet til Copenhagen Half Marathon, men det er kun en brøkdel af dem, der reelt konkurrerer om guldet - og måske en verdensrekord.

- Vi har virkelig en stor tro på, at det kan lade sig gøre, hvis vejret tillader det. Elitefeltet er super stærkt, og pacerne er sat til at løbe i verdensrekordtempo, hvilket fem løbere umiddelbart er klar på at følge, siger Henrik Paulsen, der er sportschef i Sparta Atletik & Motion i en pressemeddelelse.

Det bliver en barsk dyst. Efter 15 kilometer kommer kampen til at foregå i hovedet.

Alex Korio Oloitiptip, løber

Pacerne, der skal sørge for at topløberne holder tempoet, skal runde de første fem kilometer i 13.40 min og 10 kilometer i 27.20-27.30. 

En af favoritterne er sidste års vinder, James Mwangi Wangari, der løb de 21,0975 kilometer på 59 minutter og syv sekunder. Siden har ingen i verden løbet så stærkt.

Den hurtigste løber i verden i år har løbet distancen på 59.10 min, men den tid kan muligvis toppes i dag. Vejret er nemlig lige, som det skal være, og ruten er flad - og det indbyder til rigtig hurtige løbeben. 

Læs også CPH Half Marathon skaber trafikkaos: Her kan du krydse ruten

"Det bliver en barsk dyst"

Wangari har dog døjet med skader i år, og søndagens løb bliver hans første siden marts.

- Jeg har kun kunnet træne siden juli, så min forberedelse har ikke været optimal, men jeg vil selvfølgelig gå ud og løbe så stærkt, jeg kan, sagde han ved lørdagens pressemøde.

Andenpladsen fra halvmaratonet i 2015, Alex Oloitiptip, er kommet til København for tredje år i træk.

- Det bliver en barsk dyst. Jeg har fokuseret på dette løb i tre måneder. Efter 15 kilometer kommer kampen til at foregå i hovedet, forudser Oloitiptip. 

Læs også 1325 mennesker indsamlede over en million i velgørendhedsløb

Abdi som DM-favorit

Halvmaratonet fungerer også som DM for  tredje år i træk. Her er Abdi Hakin Ulad favorit.

Hans maratonløb fra VM i London sidder dog stadig i benene, og derfor går han "kun" efter titlen.

- Jeg ved nogenlunde, hvad jeg er i stand til. Vinder jeg DM i en okay tid, vil jeg være tilfreds. Men jeg glæder mig bare til at komme ud og være med.

Her er de fem favoritter

James Mwangi Wangari, Kenya 
 • Alder: 23 år
 • Personlig rekord: 59:07 min. (København 2016)
   
Abraham Cheroben, Bahrain
 • Alder: 24 år
 • Personlig rekord: 58.48 min (Valencia 2014) Cheroben er manden med den hurtigste personlige rekord i hele feltet.
   
Geoffery Yegon, Kenya
 • Alder: 29 år
 • Personlig rekord: 59.44 (Venlo 2016)
 • Blandt de umiddelbare favoritter er han den eneste, som i år har løbet under 60 minutter, hvilket han gjorde i Holland tilbage i marts måned. Han var en del af det meget hurtige løb i København sidst år, hvor han blev nummer ni i tiden 60.26.
   
Alex Korio Oloitiptip, Kenya
 • Alder: 26 år
 • Personlig rekord: 59:28 (København 2015)
 • Han har tidligere vist, at han kan løbe stærkt i København, da han i 2015 blev nummer to. Sidste år blev han nummer 10 i København.
   
 Leonard Barsoton, Kenya
 • Alder: 22 år
 • Han er et totalt ubeskrevet blad på halvmaraton distancen, men han viste tidligere i år, at han har et meget højt internationalt niveau. Det gjorde han, da han blev nummer to ved VM i Cross i Uganda. Et løb som regnes for et af de sværeste at vinde, da verdenseliten på tværs af distancer og bane og gadeløb er samlet ved netop VM i cross.
Kilde: Copenhagen Half Marathon

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik