Godt nyt til tissetrængende: Københavnske toiletter reddet

Syv partier på Københavns Rådhus har fredag landet en aftale, der friholder byens offentlige toiletter fra besparelser.

For en uge siden kom det frem, at et spareforslag fra Teknik- og Miljøforvaltningen i København lagde op til at lukke de bemandede toiletter i København.

Men det stod hurtigt klart, at det var et meget upopulært forslag, og nu, en uge senere, er forslaget droppet og besparelserne fundet et andet sted.

Det bekræfter flere politikere i kommunens teknik- og miljøudvalg overfor TV 2 Lorry.

quote Det er en fremragende løsning. Det er lykkes at få besparelserne væk fra det område, der rammer københavnerne mest direkte

Lars Weiss, Socialdemokratiets gruppeformand

- Det er en fremragende løsning. Det er lykkes at få besparelserne væk fra det område, der rammer københavnerne mest direkte, siger en glad Lars Weiss, Socialdemokratiets gruppeformand, til TV 2 Lorry.

Baggrunden er, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal spare 37,5 millioner på budgettet for næste år.

Behovet for besparelser skyldes blandt andet manglende indtægter fra gebyrer og øgede udgifter på blandt andet IT-udstyr.

Derfor fremlagde forvaltningen et sparekatalog, hvor man blandt andet kunne finde forslaget om at droppe byens toiletter med opsyn. Et andet forslag var at afskaffe byens bemandede legepladser.

Men begge forslag er nu taget af bordet - og besparelserne er fundet andre steder.

- Vi har fundet en løsning, hvor hverken toiletter eller bemandede legepladser bliver berørt. Vi finder denne besparelse primært på administration, på færre kampagner og på færre rejser, siger Lars Weiss.

De offentlige toiletter i København er reddet.

Bredt flertal bag aftale

Bag den nye løsning står Socialdemokratiet, Radikale, Venstre, SF, Konservative, DF og Liberal Alliance.

Aftalen indebærer også, at forvaltningen medregner de indtægter, som frigives ved at fjerne et ledelseslag i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Det skriver de syv partier i en pressemeddelelse, hvor også Flemming Steen Munch fra Venstre i København glæder sig over løsningen.

- Jeg er ganske tilfreds med, at vi opnår de nødvendige besparelser ved at sænke de administrative omkostninger i forvaltningen. Således kommer københavnerne ikke til at mærke forringelser i byens tilbud, hverken på de bemandede toiletter, på legepladserne eller på de puljemidler, som er afsat til at lappe akutte huller i vejene, siger han.

Besparelser for 37,5 millioner kroner

Behovet for besparelser skyldes blandt andet manglende indtægter fra gebyrer og øgede udgifter på blandt andet IT-udstyr.

Derfor skulle Teknik- og Miljøforvaltningen finde besparelser for de mange millioner kroner i budgettet for næste år.

Forvaltningen anbefalede så blandt andet at spare på de bemandede toiletter, men nu glæder borgmesteren sig, trods alt, over at de syv partier i budgetaftalen har fundet en løsning, der lader de bemandende toiletter og legepladser gå fri.

quote Jeg er glad for, at partierne bag har fundet en model, hvor vi kan friholde borgernære funktioner som bemandede legepladser og toiletter

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL)

- Jeg er glad for, at partierne bag har fundet en model, hvor vi kan friholde borgernære funktioner som bemandede legepladser og toiletter, siger Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, der sad udenfor ved dette års budgetforhandlinger på grund af Amager Fælled-debatten.

Derfor sad borgmesteren heller ikke med ved forhandlingsbordet, da besparelserne skulle findes i den forvaltning, hun selv er borgmester for.

Borgmester med bredside til Socialdemokratiet

Ninna Hedeager Olsen pointerer, at hun mener, at partier bag aftalen om budgettet har givet store skattelettelser til erhvervslivet ved at gøre behandlingen af byggesager gratis og har brugt millioner på billigere parkering.

Afslutningsvis slutter hun med en bredside mod Socialdemokratiet, der er det største parti i Borgerrepræsentationen:

- Jeg håber, at Socialdemokraterne har indset, at det betyder velfærdsforringelser på alle områder, når man laver budgetaftaler med højrefløjen fremfor Enhedslisten, siger hun.

Tilbage står, under alle omstændigheder, at Københavns toiletter også er klar til besøg i fremtiden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Sygeplejerske

Sygeplejerskernes varslede strejke er udskudt for nu

Nemlig.com

Københavns Kommune beskylder firma bag Nemlig.com for underbetaling af chauffører

minimumsnormering

Åben slagudveksling på rådhus om penge til minimumsnormeringer

Skindergade

Bilerne får det røde kort: Gader i København lukkes for biltrafik

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere