Gigantisk byggeprojekt: Skyskraber og forlystelsespark

Nordens højeste bygning på 280 meter kan være på vej til København. H.C. Andersen Adventure Tower er navnet på projektet, som koster 6,5 milliarder.

Butikker, lejligheder, hotel, en skysbraber på 280 meter med udkigstårn og en forlystelsespark med inspiration fra H.C. Andersen.

Sådan lyder planerne for Københavns nye vartegn, der ifølge arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, BIG, skal gøre København til folkest by og tage H.C. Andersens historier tilbage til Danmark - til ære for både turister og danskerne selv. Det skriver Berlingske.

quote Nu har vi mulighed for at skabe et H.C. Andersen tårn, som ville være et ægte vartegn.

Bjarke Ingels, Arkitekt, Bjarke Ingels Group

- Forleden sejlede jeg med min kæreste rundt i kanalerne for at vise hende København fra vandsiden, og det er jo fantastisk, at man kan bruge alle vores spir og tårne som pejlemærker. Nu har vi mulighed for at skabe et H.C. Andersen tårn, som ville være et ægte vartegn, siger Bjarke Ingels fra BGI til Berlingske.

Placeringen af det vilde projektet kommer til at være på Nordhavnen i København. Med sine 280 meter vil bygningen H.C. Andersen Adventure Tower overgå nordens nuværende højeste bygning, Turning Torso i Malmø, der måler 190 meter.

I Stockholm bygges Tellus Tower, der kommer til at måle 237 meter, når det står færdigt i 2019, men også det vil Københavns nye vartegn altså overgå.

Udover den gigantiske skyskraber vil projektet bestå af en forlystelspark, der bliver større end Tivovi. Det canadiske landskabsarkitektfirma Forrec, der står bag Universal Studios i Florida og Legoland i Tyskland, har allerede budt ind på at skabe oplevelserne.

Det bliver David Zahle, der er arkitekt og partner i Bjarke Ingels Group, der kommer til at stå med ansvaret for udviklingen af, hvordan det hele kommer til at se ud. Det er ikke besluttet endnu, da man ønsker at høre politikernes og borgernes holdninger undervejs.

quote Projektet vil i byggefasen på fire-fem år skabe ca. 8000 nye jobs og permanent 1.500-1.800 nye arbejdspladser.

John Christensen, Initiativtager, H.C. Andersen Adventure Tower

Initiativtagerne til projektet er de to erhvervsmænd Kurt Immanuel Pedersen og John Christensen, som har brugt de seneste to et halvt år på at udarbejde det. Ideen opstod i Eiffeltårnets restaurent.

- Efter sigende giver Eiffeltårnet mange tusinde arbejdspladser. Og vi kan skabe det samme i København. Projektet vil i byggefasen på fire-fem år skabe ca. 8000 nye jobs og permanent 1.500-1.800 nye arbejdspladser, vurderer HORESTA, siger John Christensen til Berlingske.

Idémanden lægger vægt på, at man udover at kunne tiltrække flere turister pga. kendskabet til H.C. Andersen også vil kunne lære danskerne mere om deres egen verdenskendte forfatter.

Projektet drøftes i Københavns Kommunes Teknik-og Miljøudvalg i slutningen af denne måned og i Økonomiudvalget i midten af juni.