Ghettoplan vil ramme nabo-boligområder forskelligt

Hvis regeringens udspil mod paralleslamfund træder i kraft, vil beboere inden for den samme kvadratkilometer få vidt forskellige regelsæt.

Står det til regeringen, skal der i fremtiden i boligområdet Mjølnerparken på Nørrebro i København være forbud mod at få familiesammenføring. Foto: Sofie Mathiassen - Ritzau Scanpix

I Lundtoftegade vil det være tilladt at få familiesammenføring. Tæt på, i et boligbyggeri på Stærevej, vil det være udelukket.

Folks frihedsrettigheder begrænses på basis af deres adresse. Der gribes ind på baggrund af, hvordan dine naboer opfører sig og ikke, hvordan du selv opfører dig. 

Troels Schultz Larsen, forsker i boligpolitik ved Roskilde Universitet

I Bispeparken må kontanthjælpsmodtagere godt flytte ind. I Mjølnerparken vil de miste tusindvis af kroner, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Inden for den samme kvadratkilometer i København vil gælde vidt forskellige regelsæt, hvis regeringens store udspil mod parallelsamfund bliver til virkelighed. Planen vil betyde, at dansk boligpolitik og beboernes rettigheder i de almene boliger reguleres ud fra mindst fire lister. 

Læs også Vrede lejere starter underskriftindsamling mod ghettoplan

Siden 2010 er der hvert år blevet offentliggjort en ghettoliste. Den vil regeringen supplere med en liste over "udsatte boligområder" og en liste over "hårde ghettoer". Dertil kommer en liste, der allerede er aftalt, og som vil lukke eller åbne for familiesammenføring afhængigt af, hvor man bor.

- Folks frihedsrettigheder begrænses på basis af deres adresse. Der gribes ind på baggrund af, hvordan dine naboer opfører sig og ikke, hvordan du selv opfører dig. Det er et omfattende indgreb, siger Troels Schultz Larsen, forsker i boligpolitik ved Roskilde Universitet til Jyllands-Posten.

Bent Madsen, adm. direktør i Danmarks Almene Boliger, mener, at "det vil være rigtig svært for beboerne at navigere rundt i, hvilke regler der gælder for dem."

Læs også Ghettoplan kan føre til lukning af børnehaver og vuggestuer

I øjeblikket pågår de politiske forhandlinger om, hvordan listerne skal defineres. Socialdemokratiet mener, at regeringens forslag rammer skævt. Udlændingeordfører Mattias Tesfaye fremhæver, at Veriparken, en boligblok i Aarhus, falder uden for alle lister, fordi der akkurat bor under 1.000 borgere.

- Vi er enige i mange af intentionerne i regeringens forslag, men vi synes ikke, at værktøjerne rammer helt præcist,« siger han til Jyllands-Posten.

Ole Birk Olesen (LA), minister for transport, by og boliger, ønsker ikke at udtale sig under forhandlingerne. 

Læs også Ny cykelsti skal gå lige gennem belastet Nørrebro-ghetto

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik