Det seneste tre år har Københavnerne lært, at bananen stadig smager godt, selvom den har fået brune pletter.
At havregryn stadig kan spises, selvom pakken har fået runde hjørner og at flået tomater stadig er flået tomater på trods af at etiketten vender på hovedet.
Alt dette har man lært i landets første sociale supermarked, der åbnede februar 2016 på Amager. Bare et halv år senere åbnede man en ny butik på Nørrebro i København.
Wefood-konceptet er både simpelt og sympatisk: Her sælges varer, der ikke kan sælges til fuld pris i andre forretninger - fx fordi varerne er tæt på udløbsdato eller emballagen er i stykker. Til gengæld kan kunderne købe madvarer til halv pris, og overskuddet går til verdens fattigste.
Det er et koncept, der har vist sig at holde. Og ikke kun holde, faktisk har Wefood fordoblet sin omsætning siden sidste år. Fra 2.074.105,01 kr til 4.286.115,53 kr.
- Jeg er utroligt stolt af resultaterne, siger Jan-Martin Mikkelsen, som er Wefood-ansvarlig i Folkekirkens Nødhjælp.
Han forventer, at succesen vil fortsætte i det nye år.
- Jeg synes, vi er kommet godt i mål i 2018, og jeg forventer, at vi bliver endnu bedre i 2019, hvor vi desuden forventer at åbne to butikker mere.
En af forklaringerne bag den eksplosive vækst er, at Wefood den 29. maj åbnede sin tredje butik, denne gang i Aarhus.
Aarhusianerne har taget rigtig godt imod madspildskonceptet og reddet over 45 ton mad fra skraldespanden. Det er næsten lige så meget som i den oprindelige Wefood-butik på Amager – på næsten den halve tid.
Københavnerne har dog også optrappet kampen mod madspild. Wefood Amager øgede omsætningen med 71,4 procent, mens butikken på Nørrebro topper med en omsætning på over 1,9 millioner kroner.
- De flotte resultater viser, at danskerne virkelig har taget sagen til sig og fået øjnene op for, hvordan madspild belaster vores miljø og klima, siger Jan-Martin Mikkelsen og sender en særlig tak til de frivillige i Wefoods butikker.
- Jeg vil gå så langt som til at kalde dem Danmarksmestre i frivilligt arbejde, lyder det.
I alt blev der i Wefoods tre butikker solgt 173,3 ton mad i 2018. Mad som ellers var endt i de danske skraldespande.