Gadeplansmedarbejder: Unge føler sig som gidsler

Velfungerende børn og unge er blevet gidsler i bandekonflikten.

Sami El Shimy er en af de personer, der oplever bandekonflikten på nærmeste hold. Han er gadeplansmedarbejder og leder af Københavnerteamet, der har 12 medarbejdere på gaden for at gå i dialog og hjælpe de mest udsatte unge i København.

Sami El Shimy fortæller i seneste udgave af LFS Nyt, medlemsbladet for Landsforeningen for Socialpædagoger, om et Nørrebro, hvor de de velfungerende børn og unge uden for konflikten også bliver udsatte - måske endda dobbeltudsatte.

For hvis man som ung fyr ikke har lyst til at tilhøre grupperingen eller banden, der holder til i det område, hvor man bor, kan man have svært ved at opholde sig i sit eget kvarter. 

Men samtidigt kan man heller ikke opholde sig i kvarterer, hvor andre grupperinger eller bander holder til, for her bliver man set som en fjende - uanset om man ønsker det eller ej. 

- Konflikten er gået fra at være bande mod bande til at være områder mod områder. Derfor føler mange unge sig som gidsler, siger Sami El Shimy til TV 2 Lorry og fortsætter:

- De begrænser deres færden, for det bliver de nødt til. Hvis de bevæger sig udenfor, føles det stressende - og de må kigge sig ekstra over skulderen eller tage alternative veje. 

Ifølge gadeplansmedarbejderen efterspørger de unge en mulighed for at komme væk fra Nørrebro - en mulighed for at se og opleve noget andet. 

- De vil gerne ud og opleve den frihedsfølelse, som de var vant til fra før konflikten. De vil gerne ud og lave aktiviteter med deres venner i omgivelser, hvor de føler sig trygge, siger Sami El Shimy. 

Lærer unge om demokratisk medborgerskab

For Sami El Shimy og resten af Københavnerteamet er det vigtigt at have en god dialog med de unge - så de føler, de bliver hørt. Og så lærer de dem om demokratisk medborgerskab. 

- Vi taler med dem om, hvad det er for et samfund, vi lever i. Vi taler med dem om, at det er vigtigt, at de bruger de rettigheder, som de har i et demokratisk samfund. De skal lære at agere i det. 

Sami El Shim forklarer, at det for eksempel er vigtigt, at de sender en klage, hvis de har været ude for noget, som ligger uden for normen. 

- Hvis de ikke gør brug af de rettigheder, så finder de i stedet sammen med ligesindede, der har samme opfattelse, og så bliver det et narrativ blandt gruppen, at de er outsidere eller andenrangsborgere og derfor bliver behandlet anderledes, siger Sami El Shimy. 

Refleksion

Men noget der er lige så vigtigt, når Sami El Shimy og resten af Københavnerteamet er på gaden, er at få de unge til at reflektere over tingene. 

- De skal tænke over deres egne handlinger. Hvis de i en situation har følt sig krænket, så kan de ofte, når de kigger mere objektivt på det, godt se, at de måske selv har været medskyldige i, at den givne situation har udviklet sig i en uheldig retning. 

Flere gadeplanmedarbejdere

Tidligere på måneden blev der afsat 2,8 millioner kroner over de næste fire år - altså 11,2 millioner i alt - til fem nye gadeplansmedarbejdere: En forøgelse på 50 procent af de nuværende antal medarbejdere

- Vi skal ud til endnu flere unge. Vi skal dække hele byen, og ud til alle, hvor der kunne være behov for vores støtte. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik