Gadejurist: Der er lukket på døgnåbnet stofindtagelsesrum

Gadejuristen på Vesterbro siger, at det døgnåbne H17 har dage, hvor der er lukket, og at der er fjernet gadeplansmedarbejdere.

Sagen fortsætter om de store mængder skidt i området ved det relativt nye stofindtagelsesrum H17 på Halmtorvet ved Den Brune Kødby i København.

Forleden var der et nødråb fra butikker og andre i området på Vesterbro.

De har fået nok. Fordi de nærmest dagligt kæmper med store mængder kanyler, afføring og andet skidt.

Kommunen har fjernet medarbejdere på gadeplan

Men nu siger den lokale gadejurist i området, Nanna Gotfredsen, at hun har et bud på, hvorfor problemerne med skidt og kanyler i området er vokset. 

Hun siger, at det blandt andet er, fordi kommunen har ændret ordningen med en særlig Hjemløseenhed, der hidtil har arbejdet i området. En enhed med folk, der arbejder på gadeplan.

quote Noget af det, som man har gjort forkert er, at fjerne Hjemløseenhedens arbejde på Vesterbro. De passede problemerne i det offentlige rum - de sociale problemer.

Nanna Gotfredsen, leder og medstifter, Gadejuristen

- Man har gjort rigtig mange ting forkert. Noget af det, som man har gjort forkert er at fjerne Hjemløseenhedens arbejde på Vesterbro. De passede problemerne i det offentlige rum - de sociale problemer. Og så har man erstattet det med en helt anden indsats, som er langt mere begrænset. Det er et stort problem.

Ordningen blev ændret af kommunen i august sidste år. Samtidig med at man har fjernet et par af gadeplansmedarbejderne, så er der ifølge gadejuristen Nanna Gotfredsen også et andet problem.

H17 er et døgntilbud - men holder lukket

Det andet problem, som gadejuristen ser, er at stofindtagelsesrummet H17 på Halmtorvet indimellem holder lukket. Og det er stik imod intentionen om, at det skal være et tilbud til stofmisbrugere, som har åbent døgnet rundt.

- Bare i løbet af de seneste 14 dage har der været lange perioder, hvor der har været lukket ned. To hele nætter, en hel dag og en hel aften. Og så er rabalderet ude i det offentlige rum, siger Nanna Gotfredsen.

Den ansvarlige borgmester på området, socialborgmester Jesper Christensen fra Socialdemokratiet, er klar over, at der er problemer med skidt og andet i området ved H17.

Men han står fast på, at kommunen ikke har lukket Hjemløseenheden på Vesterbro. Han siger, at man kun har flyttet to medarbejdere.

quote Det er rigtigt, at to gadeplansmedarbejdere er blevet fjernet. De to er erstattet med en fremrykket stofindtagelsesindsats.

Jesper Christensen, Socialborgmester, Kbh., Soc.dem.  

-  Det er ikke rigtigt, at vi har lukket Hjemløseenheden. Men det er rigtigt, at to gadeplansmedarbejdere er blevet fjernet. De to er erstattet med en fremrykket stofindtagelsesindsats. Det var det, som vi besluttede i Socialudvalget. I den tro, at det kunne være tilstrækkeligt. I forhold til det, der er brug for. Og hvis det skulle vise sig ikke at være tilfældet, så er det selvfølgelig noget, som vi må kigge på. 

Borgmester: Jo -  det sker, at H17 har lukket

Han erkender dog, at H17, der er tænkt som et tilbud, hvor døren er åben døgnet rundt, faktisk har lukket indmellem. Han siger, at det var fire dage sidste år, og indtil videre tre dage i år. Hvor stedet har været ramt af lukninger.   

Han siger, at H17 bliver lukket ned, når noget ikke er, som det skal være på stedet. Når alarmer svigter, eller døre ikke kan lukke. Det sker af hensyn til de ansattes sikkerhed.

- Det er rigtigt, at der har været dage, hvor et har været nødvndigt enten en enkelt dag, eller i en kortere periode at lukke. Det kan jeg bekræfte. Der kan have været et højt konfliktniveau. Og det har primært været af sikkerhedshensyn - personalets sikkerhed. 

Udfordringer med at skaffe og holde på de ansatte

Men der er noget, som tyder på, at der også er udfordringer med at skaffe og holde på de ansatte på H17. Socialborgmesteren mener, at det er den slags udfordinger, som man løber ind i med sådan et nystartet  sted.

- Det er jo ikke et nemt felt det her. Det er også et sted, hvor vi har lavet omlægninger. Som selvfølgelig gør, at personalet kan søge andre steder hen. Eller man kan, når man møder opgaven i virkeligheden, finde ud af, at det måske er noget andet og hårdere, end det man troede.

Socialborgmesteren siger, at jobbet på H17 kræver pionerånd. Det kræver, at man er robust. Der kan være voldsomme episoder i løbet af en dag på jobbet.

- Det er klart, at det er et sted, hvor der er mennesker, som er udadreagerende. Og hvor der er brug for tilstrækkeligt med personale - også kvalificeret personale. Så ja, der har vist været en enkelt episode, hvor man ikke har kunnet skaffe en vikar. Og har måttet lukke.

På rådhuset holder de hele tiden øje med, om der skal justeringer og nye løsninger på bordet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik