Frisører lærer at spotte kræft i hovedbunden

I et nyt forsøg på at opdage kræftsygdomme tidligere i befolkningen har en læge fra Herlev Hospital lavet et samarbejde med frisørskolen NEXT i København.

De fleste tænker nok ikke umiddelbart, at frisører og læger har noget tilfælles, når det kommer til deres arbejde, men det bliver der nu lavet om på med et helt nyt samarbejde. 

På frisørskolen NEXT i Københavns Nordvestkvarter skal eleverne nemlig som en fast del af undervisningen igennem et screenings-kursus, hvor de lærer at kigge efter forskellige faresignaler. 

quote Jeg håber, at vores frisører kan være til at redde liv hos mennesker.

Charlotte Ellis, Uddannelsesleder på NEXT. 

Det er lægen Magnus Bjarnason fra Herlev Hospital, der arbejder på plastikkirurgisk afdeling, som har taget kontakt til frisørskolen NEXT i København for at tilbyde skolens elever det nye kursus. 

- Det er vigtigt, at frisøreleverne får undervisningen, fordi det er dem, som lige om lidt står ude i salonerne som færdiguddannede frisører. Hvor man kan se sig selv på kroppen, og kæresten måske kigger en på ryggen, så er det frisøren, der kommer til at kigge efter i ens hårbund, siger Magnus Bjarnason om initiativet. 

Frisører sender kunder til lægen

Idéen til det nye kursus fik Herlev-lægen, da han gentagne gange havde hørt fra sine patienter, at det var deres frisør, som havde sendt dem videre til lægen. 

Se indslag om, hvordan Niels Witt Bagges frisør opdagede kræft i hans hovedbund.

Målsætningen med kurset er at lære eleverne om forskellige modermærker og kræftsygdomme, så de fremover er opmærksomme på, hvad de skal kigge efter i hovedbunden. 

Og blandt eleverne på NEXT bliver der taget godt imod den nye undervisning . 

- Jeg synes, det giver mening, i og med at det er os, som står med håret. Det er os, som går i dybden med håret, når vi skal klippe og farve, og der ser vi jo det hele igennem, siger Simone Nordfjeld. 

Hun bliver bakket op af en anden af klassens elever.   

- Det er en rigtig god ting for os frisørelever og for vores arbejde videre ud i fremtiden, at vi har kendskab til tingene, lyder reaktionen fra Sandra Madsen efter dagens undervisning.

Ny viden kan redde liv 

Også frisørskolens ledelse er glad for at få den sundhedsfaglige læring ind som et yderlige lag i uddannelsen. 

- Nu handler det ikke bare om, at vores elever bliver gode til at klippe og style deres kunder i salonerne, men at de også bidrager til, at kunderne har det godt både psykisk og fysisk, og at de derudover er sunde og raske, siger Charlotte Ellis, som er uddannelsesleder på NEXT Creative. 

For lægen og manden, der står bag frisørskolens nyeste tiltag, er det i bund og grund ikke vigtigt, om ens titel er frisør, men at man husker at spørge ind og er opmærksom på andre. 

- Det er ikke en del af frisørernes faglighed, men som mennesker kan de være med til at gøre en afgørende forskel i en persons liv ved at opdage en lille knude og ved at spørge, om kunden vidste, at han eller hun havde en i hovedbunden, siger Magnus Bjarnason og tilføjer: 

- For viser det sig, at det er hud- eller modermærkekræft, så kan det i sidste ende være med til at redde liv. 

Book din egen underviser

I første omgang skal 400 frisørelever igennem det nye kræftkursus i løbet af deres tid på skolen.

Senere er det planen, at kosmetologeleverne på NEXT også skal igennem kurset.

Magnus Bjarnasons ambitioner rækker dog meget længere end det. 

- Min ambition er at få udbredt undervisningen til alle frisørskoler i landet. Og hvis man er interesseret i at få denne her undervisning ud, så kan man gå ind på hjemmesiden www.ypk.dk og skrive en mail, og så finder vi en underviser i jeres lokalområde, opfordrer Magnus Bjarnason. 

Med det nye samarbejde bliver NEXT den første frisørskole, der giver eleverne viden om kræftsygdomme. 

Uddannelseslederen har derfor skyhøje forventninger til elevernes fremtidige evner. 

- Jeg håber, at vores frisører kan være med til at redde liv. Og jeg håber selvfølgelig også, at det bliver en viden, som eleverne tager med ud til salonerne, til deres mester og kollegaer, så vi allesammen kan være med til at løfte ansvaret, slutter Charlotte Ellis. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik