Frank Jensen: Vil sælge Københavns fossile aktier

Københavns overborgmester arbejder på, at København skal blive C02-neutral hovedstad. Derfor vil han nu sælge kommunens aktier i kul-, olie- og gasselskaber.

Foto: TV 2 Lorry

Hvis København skal være CO2-neutral hovedstad, giver det ikke mening samtidig at tjene penge på aktier i kul-, olie- og gasselskaber, siger overborgmester Frank Jensen til Dagbladet Information. 

København er formentlig den første hovedstad i verden, der tager dette skridt, skriver avisen.

Overborgmesteren forventer, at forslaget om salget bliver godkendt i kommunens økonomiudvalg på tirsdag.

Lykkes det, vil København så vidt vides blive den første hovedstad i verden, der tilslutter sig den internationale kampagne "Divestment", om at sælge aktier i den fossile sektor.

- København er helt i front blandt verdens storbyer med den grønne omstilling, og vi arbejder hårdt på at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Derfor virker det helt forkert, at kommunen stadig investerer i olie, kul og gas. Det skal vi have ændret, og det tror jeg flugter godt med københavnernes ønske om en grøn profil for deres by, siger Frank Jensen til Information.

Københavns formue forvaltes via kommunens egen investeringsforening, der har placeret i alt 6,9 milliarder kroner i aktier, erhvervsobligationer og realkreditobligationer.

Investeringsforeningen placerer pengene via andre, selvstændige investeringsforeninger, der ofte drives af banker.

Den slags bankdrevne investeringsforeninger handler typisk aktier i såkaldte bundter. Her er de fossile selskabers aktier blandet med aktier fra andre selskaber.

Ifølge Københavns kommunes økonomiforvaltning findes der på det danske marked endnu ikke investeringsforeninger i bankregi, der udelukker fossile selskaber.

Og det gør det svært for danske kapitalejere, der ønsker at fravælge kul, olie og gas, skriver Information.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik