Fra pusher til pølsemand: ”Gider ikke være kriminel længere”

Et udslusningsprogram fra fængslet har fået 52-årige Poul Hansen til at indse, at han hellere vil være pølsemand end pusher.

52-årige Poul Hansen har solgt store mængder hash på Christiania og sidder derfor i fængsel, men under et undervisningsprogram gik det op for ham, at han ikke gider sælge hash mere. Nu har han købt en pølsevogn.

Når Poul Hansen om kort tid bliver løsladt, vil han bytte hashhandel ud med hotdogs, når der skal langes varer over disken.

- Jeg har købt en pølsevogn på Frederiksberg Rådhus, for som 52-årig, kan jeg jo ikke lige gå ud og få mig et arbejde, fortæller Poul Hansen.

Poul Hansen afsoner for tiden den sidste del af sin fængselstraf i The Clean House i Københavns Nordvestkvarter, som er et specialtilbud til kriminelle, der gerne vi bryde med deres kriminelle livstil og starte et normalt liv. Her gik det op for ham, at han ikke skulle være kriminel længere.

- Stedet her har fået mig til at indse, at jeg ikke gider at sælge hash mere, siger Poul Hansen.

Program hjalp Poul Hansen på vej

I The Clean House skal man deltage i et obligatorisk undervisningsprogram, der skal få de kriminelle til at reflektere over deres handlinger og give dem værktøjer til at starte en kriminalitetsfri tilværelse.

Det har virket for Poul Hansen, der er nu er helt afklaret med, at hans kriminelle fortid er bag ham.

- Jeg har været kriminel hele mit liv, og det her sted har gjort sådan, at jeg faktisk har åbnet øjnene og nu ikke har lyst til at være kriminel mere, fortæller Poul Hansen.

Deltagerne i udslusningsforløbet får daglig undervisning og kan derudover bruge tid i værestedet Clean Home, hvor de kan få støtte fra andre deltagere og frivillige, der har gennemgået det samme som dem.

En træningsbane

Poul Hansen har som mange andre brugt værestedet og undervisningen til at få styr på tilværelsen, inden han skal tilbage til samfundet.

Det er vigtigt, hvis man skal undgå, at de kriminelle falder tilbage i deres kriminelle løbebane, mener underviser og konsulent hos The Clean House, Bill Glargard, der selv kommer fra en baggrund med kriminalitet.

- Det er en træningsbane, hvor man kan få selvværdet tilbage, tid til at reflektere og værktøjer til at lægge den kriminelle tankegang bag sig, siger Bill Glargard.

Det var netop denne tid og mulighed for refleksion, som fik Poul Hansen til at indse, at han hellere vil sælge franske end fede.

- Jeg har fået en masse med i tasken, og jeg har lært en masse ting om mig selv og værdierne i mit liv, som jeg ikke så før, fordi jeg var blevet blind af den kriminelle livsstil, fortæller Poul Hansen.

Andre må undvære

Gangene er tomme i The Clean House’ udslusningsprogram. Poul Hansen og fire andre indsatte er de eneste tilbage i bofællesskabet, der ellers normalt har plads til 12 indsatte ad gangen.

Årsagen er, at The Clean House har mistet deres finansiering. Indtil sidste år fik de deres driftsmidler fra det særtilskud på ca. 58 millioner, Københavns Kommune har fået fra staten siden 2013 til byens socialt udsatte borgere.

Det tilskud mistede København ved sidste satspuljeforlig i 2016, og nu har Københavns Kommune lukket kassen i, fordi de ikke mener, der er penge nok til at drive stedet videre. Derfor bliver Poul Hansen højst sandsynligt en af de sidste, der kommer til at gennemføre programmet.

- De burde ikke lukke det sted her. De burde åbne flere. Jeg synes, det er skide synd, siger Poul Hansen.

Poul fortæller, at han synes lukningen både er synd for de indsatte, som har brug for en hjælpende hånd til at finde fodfæste, når de bliver løsladt, og for samfundet som helhed.

- Hver mand, man redder, er jo en gevinst for samfundet. I realiteten tjener kommunen jo penge på programmet, men jeg tror ikke, de tænker så langt, siger Poul Hansen.

Et spørgsmål om prioriteter 

Københavns socialborgmester, Jesper Christensen, mener, at The Clean House gør et vigtigt stykke arbejde. På trods af dette, mener han ikke, kommunen kan finansiere programmet. Han mener derimod, det er statens opgave at finansiere programmet.

- Det var enten de psykiatriske væresteder eller det her. Til sidst er der jo ikke flere penge, og vi kunne altså ikke samle The Clean House op, siger Københavns Kommunes socialborgmester Jesper Christensen, soc.dem.

Nicolai Raga Nordstjerne, daglig leder af Clean House, er fuldstændig uforstående overfor, at kommunen ikke kan finde de ca. 6,5 million kroner, det koster at drive The Clean House årligt.

- Det er helt hen i vejret. Selvfølgelig kan man finde penge til det. Vi har med mennesker at gøre, som har brug for hjælp, ellers får det store konsekvenser for samfundet, fordi de ellers vil fortsætte deres kriminelle løbebane, siger Nicolai Raga Nordstjerne.

Hvis The Clean House ikke finder finansiering, må de dreje nøglen om den 31. december i år.

Artiklen er blevet til i et samarbejde med journalistuddannelsen på RUC.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik