Fra hyggeræs til folkefest: 40 års maraton-historie med deltagerrekord

Copenhagen Marathon kunne i år fejre 40 års jubilæum, og det blev lidt af et tilløbsstykke.

Mere end 13.200 løbere deltog i år i Copenhagen Marathon, dermed kunne begivenheden fejre deres 40 års jubilæum med en deltagerrekord.

Det er løbeklubben Sparta, der alle årene har stået for at arrangere det enorme arrangement, som i løbet af dagen har lukket det meste af hovedstaden af.

Starten er gået ved Copenhagen Marathon 2019.
Starten er gået ved Copenhagen Marathon 2019.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson - Ritzau Scanpix

Op gennem 90’erne steg interessen stille og roligt for det krævende løb, og det var ikke kun løberne, der blokerede gader og stræder, det var også de mange tilskuere, der kommer ud og hepper.

Men sådan var det bestemt ikke tilbage i 1980, da løbet første gang blev skudt i gang.

- Tilbage i 1980, da vi fik idéen til den første version af Copenhagen Marathon, blev maratonløbere opfattet som særlinge, og det var kun familien, som var ude og kigge på. I dag er det en kæmpe folkefest fyldt med underholdning, som inddrager hele byen, siger Niels Jørgen Holdt, der er tidligere formand for Sparta, og som var med helt fra starten.

De spæde år og 30-årige rekorder

Da startskuddet lød det første år, og løberne krydsede startstregen på Vor Frueplads i Indre København, var der 995 deltagere, men antallet voksede hurtigt, og allerede i 1983 var der mere end 3000 løbere med.

Copenhagen Marathon i 1981.
Copenhagen Marathon i 1981.
Foto: Sparta / Copenhagen Marathon

I 80’erne var det primært danskere, der vandt. For mændene gjaldt det, at otte af de første ti udgave blev vundet af danskere, mens det gjaldt ni af de første ti for kvinderne.

Siden har der også været flere danske vindere – senest i 2011 hos kvinderne og 2012 hos mændene – men i takt med at løbet er blevet større, er der også kommet flere udlændinge med, og de seneste år er det primært afrikanere, som har vundet.

Seneste ti mandlige vindere

Danske Svend Erik Kristensen satte dog en løbsrekord tilbage i 1987, da han gennemførte i tiden 2 timer 14 minutter og 16 sekunder – den rekord blev ikke slået, før kenyanske Julius Ndriritu Karinga vandt løbet i 2017 – altså 30 år senere.

Trafikale udfordringer og manglende forståelse

Når der er Copenhagen Marathon søndag, så bliver hele København spærret af, indtil løberne er passeret. Sådan var det ikke i gamle dage, hvor forståelse ikke var helt så stor.

Seneste ti kvindlige vindere

- Det var virkelig svært at opnå forståelse hos politi og andre myndigheder de første mange år. Vi skulle eksempelvis selv stå for afspærringer, og det betød, at løberne måtte løbe ud og ind mellem biler, da meget af ruten simpelthen ikke var afspærret, siger Niels Jørgen Holdt.

Et andet problem var, at datidens deltagere kunne risikere at skulle vente fem-ti minutter, når de skulle vente på, at en åben Langebro skulle lukke igen, før de kunne komme videre.

Men i takt med, at løbet er blevet mere populært, så er der kommet langt større forståelse – både hos myndigheder og borgere for det store arrangement.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Praktiserende læge Peder Reistad. Han er også formand for PLO-Hovedstaden.

playFlere patienter har fået adgang til en læge: "Det er en god nyhed"

25_seconds

playGamle epidemifilm fundet frem i gemmerne giver coronahåb

Untitled collage

playEn opfindelse lige i øjet: Region Hovedstaden sparer millioner

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere