Fra flamingo til permanent: Sort kvinde skal blive

Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet at støtte forarbejdet med at gøre skulpturen I Am Queen Mary permanent.

Faklen svajer lidt i Mary Thomas' hånd, som hun sidder der på sin trone foran Vestindisk Pakhus ved Amalienborg i København. 

Det er den kolde vind, der puffer til kvindestatuen med tilnavnet Queen Mary. Og det nemt at få den til at bevæge sig, den er nemlig lavet af flamingo. 

Siden marts sidste år har I Am Queen Mary stået på kajen og hun er vidnesbyrd om en vigtig del af Københavns historie. Det mener kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å), der har løftet ansøgningen i udvalget:

- Statuen sender et vigtigt signal om, at vi københavnere er vores historie bevidst. Ved at opføre en permanent statue til minde om historien i det gamle Dansk Vestindien, vedkender vi os i højere grad vores koloniale arv. Statuen vil ikke blot være et symbol, men kan også være med til at skabe debat om en mørk, men vigtig del af vores historie.

Derfor har Kultur- og Fritidsudvalget torsdag besluttet at støtte arbejdet med at gøre en ny udgave af statuen til en permanent del af byrummet. Den nuværende statue kan ikke blive stående, da materialet har begrænset levetid.

Skulpturen er blevet til i et samarbejde mellem den danske kunster Jeanette Ehlers og kunstneren La Vaughn Belle fra Skt. Croix, nu er del af de Amerikanske Jomfruøer.

 

Skulpturen er navngivet efter den historiske person Mary Thomas, som var en af de kvindelige ledere i arbejderopstanden ”The Fireburn” i Vestindien i 1878. Mary Thomas afsonede senere sin fængselsstraf i København og blev et symbol på modstanden mod kolonimagten.

Fakta om I am Queen Mary

- Historien om Queen Mary er også historien om en stærk kvinde, der gik forrest i kampen for retfærdighed. Ikke nok med, at hun er et symbol på modstanden mod kolonimagten, er hun også et stærkt symbol på kvindekampen, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Skoven er den perfekte legeplads - her er to gode lege i det fri

Vandværket

Restaurant-festival lægger stilen om - tilbyder kun gourmetmad som takeaway

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere