Fortovs-skandale i København: Politiker vil betale 350 millioner tilbage til grundejere

Grundejere har betalt overpriser for Københavns Kommunes renhold af fortove. Nu skal politikerne blive enige om tilbagebetalingen. Konservative vil annullere hele ordningen med tilbagevirkende kraft.

Politikerne i Københavns Teknik- og Miljøudvalg skal mødes i aften og beslutte sig for en model for tilbagebetaling af de overpriser, der er blevet opkrævet i den såkaldte fortovsordning. 

Det er en ordning, som borgere i over 4.000 matrikler i det centrale København har været tvunget til at betale for. De har dog i flere år betalt for høje priser sammenlignet med, hvad opgaven reelt har kostet kommunen, fordi forvaltningen ikke har medregnet effektiviseringer af driften. 

Forvaltningen er kommet frem til, at grundejerne samlet har betalt cirka 17,5 millioner kroner for meget for perioden 2016-2017, og at det beløb bør tilbagebetales. 

Boligforeninger har klaget

Spørgsmålet er dog, om sagen slutter der. 

I 2015 blev Vejloven nemlig ændret. Her fremgår det, at myndighederne ikke må opkræve en højere pris på for eksempel renhold af fortove end markedsprisen på opgaven. Myndighederne skal derfor indhente tre tilbud, så man er sikker på, at borgerne får den bedste pris.

De tilbud har forvaltningen indhentet knap tre år efter lovændringen, og i den forbindelse har man fundet ud af, at kommunens opkrævede pris for renhold af fortove er højere end markedsprisen.

Forvaltningen mener, at tilbuddene er indhentet i tide, men en række boligforeninger er uenige. De har klaget, fordi de mener, at kommunen burde have indhentet tilbuddene noget før, og derfor bør betale en del af det beløb, der er opkrævet siden 2015 tilbage. 

Der er endnu ikke faldet en endelig afgørelse i klagesagerne, men Jakob Næsager fra Konservative er ikke i tvivl:

- Man burde have indhentet de tilbud uanset hvad. Så var grundejerne ikke endt med at betale for meget, lyder det fra ham forud for mødet i aften, hvor han som medlem af Teknik- og Miljøudvalget skal deltage.

Politiker vil annullere ordningen

Jakob Næsager ønsker at gå langt længere end blot at betale de 17,5 millioner kroner tilbage til grundejerne. Han mener, at hele fortovsordningen bør annulleres med tilbagevirkende kraft og cirka 350 millioner kroner betales tilbage til grundejerne.  

- Det er et urimeligt gebyr. Jeg har været imod det fra starten. Når nu man finder ud af, at man har faktureret for meget og måske på et forkert grundlag, så synes jeg, at den tvivl skal komme grundejerne til gode, og så må man annullere hele ordningen med tilbagevirkende kraft, siger han,    

På spørgsmålet om, hvor pengene skal tages fra, lyder Jakob Næsagers svar: 

- De penge må komme fra kommunekassen. Der er likviditet. Det behøver ikke gå ud over noget andet. 

Jakob Næsager vil stille forslaget til Teknik- og Miljøudvalgets møde i aften.

Fakta om fortovsordningen i København

Ordningen omfatter flere end 4.000 grundejere i indre by og brokvarterne

Grundejerne skal betale et tvunget gebyr for, at kommunen for renhold af fortove.
 
I 2016 og 2017 opkrævede Teknik- og Miljøforvaltningen henholdsvis 59 og 61 millioner kroner i forbindelse med ordningen.

Det er samlet 17,5 millioner kroner mere, end kommunen har brugt på opgaven.

Fortovsordningen i Københavns Kommune skal nu nedlægges. 

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik